Ledenjačko jezero Roopkund, Screenshot/Youtube

Jeziv misterij zaprepastio stručnjake: Stotine ljudskih kostiju otkrivene na dnu jezera

Autor: Zlatko Govedić

U indijskoj državi Uttarakhand, blizu granice s Nepalom, visoko u Himalajama, na visini od 5020 m nalazi se ledenjačko jezero Roopkund obavijeno jezivim misterijem. Tijekom jednog mjeseca svake godine, kada se led otopi, jezero otkriva stotine ljudskih kostura, ostavljajući istraživače u nedoumici o njihovom podrijetlu.

Jezero je prvi put skrenulo pozornost šumara 1942. Tada, kao i svake godine potom, kako temperature ljeti rastu, a snijeg se povlači, prolaznici su se suočili s jezovitim prizorom ljudskih kostiju razbacanih po dnu jezera.

Znanstvenici procjenjuju da u ovom negostoljubivom dijelu južne Azije leži oko 500 kostura, a teorije sugeriraju da bi moglo biti dodatnih 400 tijela koja tek trebaju biti otkrivena zbog opasnog petodnevnog pješačenja potrebnog da se stigne do mjesta.

Indijska mitologija

Jedna od prevladavajućih teorija kaže da ti ostaci pripadaju hodočasnicima koji su stradali tijekom hodočašća. Jezero Roopkund dio je rute za Nanda Devi Raj Jat, vjersko putovanje na koje hinduisti idu već stoljećima.

Indijska mitologija govori o kralju Jasdhavalu od Kannauja kojeg je, u pratnji plesačica i trudne supruge, zahvatila razorna tuča dok je posjećivao svetište Nanda Devi. Grupa je navodno podlegla oluji, a njihova su se tijela polako pretvarala u ostatke kostura koje danas možemo vidjeti.

Dakako, predložene su i alternativne teorije. Neki istraživači smatraju da su mrtvi bili lokalni ratnici koji su se vraćali iz bitke ili čak japanski vojnici. Međutim, analiza DNK opovrgla je tu ideju, otkrivši da je većina ostataka stara oko 1000 godina, a neki tek iz 19. st.




NASA je otkrila čudnovate oblike iznad Zemlje: ‘Ovo je složenije nego što smo mislili’

Mediteranska veza

Zapanjujuće otkriće DNK studije pokazalo je da su mnogi od kostura bili sredozemnog podrijetla, što je otkriće koje dodatno produbljuje misterij. “Sada je to jezero još veći misterij nego prije. Podrijetlo otprilike trećine pojedinaca veoma je neobično za ovaj dio svijeta”, objašnjava genetičar David Reich s Harvarda.




Jedno moguće objašnjenje za mediteransku vezu jest da su ti pojedinci mogli pripadati Indo-Grčkom Kraljevstvu (200.-10. pr. Kr.). “Činjenica da postoji neka nepoznata skupina mediteranskih Europljana zapravo nije veliko otkriće. Pretpostavljam da su oni ondje agregirani, da ih domaći ljudi stavljaju u jezero. Kada vidite puno ljudskih kostura, to je obično – groblje”, tvrdi antropologinja Kathleen Morrison sa Sveučilišta u Pennsylvaniji (SAD).

Unatoč tim otkrićima, prava priča koja o kosturima jezera Roopkund ostaje nerazjašnjena. Bilo da su rezultat jednog katastrofalnog događaja ili niza misterioznih smrti tijekom stoljeća, jezivi ljudski ostaci na jezeru Roopkund i dalje očaravaju i zbunjuju istraživače i posjetitelje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.