Foto: Pexels

Jeste li se ikada pitali zašto vidite Mjesec i po danu: Iz NASA-e objasnili ovu pojavu

Autor: F.F

Nekoliko stvari nam pada na pamet kada razmišljamo o Mjesecu, možda se pitamo kako je bilo Neilu Armstrongu hodati po njemu, ili promišljamo o tome zašto Mjesec osvjetljava noćno nebo. Sve su to legitimne misli, posebno ovo posljednje. Međutim, ekstremni teoretičar zavjere, Stew Peters, očito nije svjestan da Mjesec ponekad izlazi i tijekom dana, što ga je uznemirilo. Podijelio je videozapise Mjeseca na pozadini jarko plavog neba uz komentar: “Ovaj puni Mjesec je vani usred dana. To se ne bi trebalo dogoditi.”

Stew bi mogao malo istražiti prirodni satelit, jer je potpuno normalno da se pojavi dok je još uvijek dan – unatoč njegovim tvrdnjama. Iako smo možda skloni razmišljati da Mjesec dolazi samo noću, to jednostavno nije točno. Mjesec je uvijek prisutan, kao i zvijezde i planeti, ali ga obično ne vidimo golim okom tijekom dana jer je nebo presvijetlo zbog sjaja Sunca. No, Mjesec se ne “isključuje” kad završi noć.

Mjesec ne proizvodi vlastitu svjetlost; osvjetljava ga Sunce, a sjaj se odbija od njegove površine – i danju i noću. Tijekom svoje orbite, Mjesec prolazi kroz četiri glavne faze, a kada raste i opada, približava se Zemlji, što mu omogućuje da zasjeni dnevno nebo. Planetarna geologinja i znanstvenica NASA-e, Sarah Noble, objasnila je da Mjesec zapravo provodi “gotovo jednako vremena na dnevnom nebu kao i noću”, piše LADBible.

Foto: Pexels

Vrlo jednostavno

U NASA-inoj objavi na YouTubeu, objasnila je da svijetli dovoljno jako da ga možete vidjeti tijekom oba dijela dana, dok je na “desnom dijelu” neba. Sve ovisi o tome koliko je Mjesec blizu Zemlje, u kojoj je fazi, te kako kruži oko našeg planeta. Vremenski uvjeti i sezona također igraju ulogu u tome možemo li ga vidjeti tijekom dana ili ne.

Ovaj hrvatski kralj nosio je prsten s magijskim zapisom: Stručnjaci ga nikad nisu dešifrirali

Noble je dalje objasnila: “Tijekom punog Mjeseca, Mjesec je nasuprot Suncu na nebu, pa možemo vidjeti njegovo puno lice koje reflektira sunčevu svjetlost. Kako se Zemlja okreće, Mjesec izlazi gotovo u isto vrijeme kad Sunce zalazi, ali samo jedan dan u mjesecu. Danima prije punog Mjeseca, možete ga vidjeti na istočnom nebu gotovo u punom sjaju prije zalaska sunca. A danima nakon punog Mjeseca, ako pogledate na zapadno nebo, možete vidjeti Mjesec kako zalazi nakon izlaska Sunca.”





Zaključila je: “Mjesec izlazi svakog dana oko 50 minuta kasnije kako prolazi kroz svoje faze. Dakle, držite oči otvorene i gledajte prema gore.”




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.