Ilustracija

Japanski znanstvenik u novoj studiji objavio: ‘Znamo kada će nastupiti novo ledeno doba’

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su se koristili teorijom Milutina Milankovića o oscilacijama količine sunčeve svjetlosti i zračenja na Zemlji tijekom duljeg perioda zbog periodičnih promjena kuta nagiba Zemljine osi u odnosu na površinu njene orbite.

“Na osnovu Milankovićeve teorije, novo ledeno doba nastupit će za 100.000 godina, ali to ovisi o ljudskom faktoru emisije ugljikova dioksida”, za Sputnik je izjavio ‪Masayuki Ikeda, japanski profesor s Odjela za planetarna istraživanja Sveučilišta u Tokiju.

Prema njegovim riječima, važno je shvatiti da smo “sada na vrhuncu ciklusa od 10 milijuna godina, s prohladnom, intenzivnom monsunskom klimom i niskim koncentracijama ugljikova dioksida u atmosferi”.

PROROČANSTVO STARCA, SVJEDOČITE! Dolazi gnjev Božji! ‘Vidim grad u sivilu i bijedi, u kolonama će iz njega bježati!’

“Sada i u sljedećih 10 milijuna godina moglo bi doći vrijeme povoljno za biološke organizme koji su navikli na vlažnu i hladnu klimu”, objasnio je Ikeda. On smatra da će se trend hlađenja nastaviti tijekom trenutne ere kenozoika.

U nedavno objavljenom istraživanju japanskog znanstvenika i njegovih kolega navodi se da je smanjenje koncentracije ugljikova dioksida i hlađenje Zemljine klime jakim monsunima dovelo do povećanja veličine dinosaurusa.




Također, imali su i više staništa zahvaljujući povećanju izvora hrane i vode prije oko 212 milijuna godina u periodu trijasa u eri mezozoika.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.