Srebrenopruga napuhača, Screenshot/Facebook

Jadran postaje opasan: ‘Sve je više otrovnih riba i rakova, izbjegavajte svaki kontakt’

Autor: Zlatko Govedić

U crnogorskom dijelu Jadrana sve je više invazivnih vrsta koje štete ekosustavu i predstavljaju potencijalnu opasnost za ribare i kupače, javlja srpska novinska agencija Tanjug. Iako nijedna od tih vrsta ne napada izravno čovjeka, neke od njih imaju otrovne bodlje pa je pri susretu s njima potreban oprez.

Biolog Ilija Ćetković iz Instituta za biologiju mora u Kotoru (Crna Gora), kaže da je posljednjih godina uočen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova koji mijenjaju podmorje Jadrana.

Sve te vrste zabilježene su i u vodama drugih jadranskih zemalja. Ćetković objašnjava da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Sredozemno, a potom i u Jadransko more, preko Sueskog kanala u Egiptu.

Opasni neurotoksini

“Ove vrste potječu iz Indijskog oceana i Crvenog mora, a taj se fenomen naziva lesepsijska migracija, po francuskom diplomatu Ferdinandu de Lessepsu (1805.-1894.) koji je sudjelovao u izgradnji kanala. Neke vrste u Jadran dospjevaju kroz balastne vode brodova, koje potječu iz drugih regija svijeta”, objašnjava Ćetković.

Među novijim pridošlicama je riba lav (Pterois), rod otrovnih morskih riba koje imaju otrovne bodlje za obranu od grabežljivaca. “Riba lav je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za velik broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, pri rukovanju tom vrstom treba poduzeti mjere da se izbjegnu ubodi”, dodaje crnogorski biolog.

Postoje i vrste iz porodice puharica čiji organi sadrže otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan za ljude. Te ribe ne smiju se koristiti za ljudsku prehranu i treba izbjegavati svaki kontakt ili preradu ribe kako ne bi došlo do kontakta s otrovom.




Ronioci kod Čiova snimili neobično stvorenje: ‘Njih se ne može pronaći gotovo nigdje’

Jezive vrste

Ako vas ubode riba lav, istisnite žalac što je više moguće, izbjegavajte led i umjesto toga uronite ubod u vruću vodu jer je otrov termolabilan i razgrađuje se na oko 70 °C. Iako se većina tih vrsta ipak rijetko susreće na ovom području, njihova prisutnost nije pravilo pa ih je teško predvidjeti.




Izrazito invazivna vrsta u Jadranu jest plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući ulov i ribolovni alat. Osim rakova i riba, u Jadran su stigle i druge vrste organizama, poput zelenih algi iz roda Caulerpa, poznatih kao “tumor Mediterana”.

Podsjetimo, Fakultet prirodnih znanosti u Puli potvrdio je kako je riba srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) došla i do sjevernog Jadrana. Ona je, naime ulovljena u Medulinskom zaljevu kod otoka Ceja, 14. svibnja 2024.

Srebrenopruge napuhače sadrže tetrodotoksin, snažan neurotoksin koji može izazvati paralizu živčanog i dišnog sustava te dovesti do smrti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.