Screenshot HRT

Istarska obala krcata misterioznim piramidama za koje malo tko zna čemu su služile

Autor: Z.S.

Zasigurno su se mnogi ljudi u Hrvatskoj pitali čemu služe misteriozni tornjevi koji se mogu naći po priobalju južne Istre, koje neki zovu senjali, a drugi piramide. Tko ih je izgradio i čemu su služili za HRT-ovu emisiju More pojasnio je izv. prof. dr.sc. Danijel Šugar s Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Kako je otkrio stup na rtu Kamenjak je izgradila Austrougarska prije otprilike 150 godina.

“Služilo je zajedno sa susjednom piramidom jedno kilometar dalje da definira pravac, smjer, azimut 116 stupnjeva za određivanje brzine brodova koji su izgrađeni ili su bili na remontu u Arsenalu u pulskoj luci”, rekao je pojasnio razlike u imenu. Neki Premanturci kažu da to nisu piramide, nego senjali. “Lokalni mještani ih zovu senjalima ili šenjamiljo, ali u geometrijskom smislu riječ je o piramidama”, rekao je Šugar i otkrio kako se pomoću tih piramida određivala brzina brodova.

“Brod je došao na pravac koji je definiran ovom i susjednom piramidom i koji je definirao kurs od 116 stupnjeva. Brod je nastavio ploviti konstantnom brzinom po tom kursu i kad bi došao na presjek poprečnih smjerova, a poprečni smjerovi su na Muzilu, na Valkanama, na Verudeli, na Fraškeru, Banjolama i na Monte Kope, onda bi znao na kojoj je poziciji. Razlika između tih smjerova je točno jedna nautička milja. Pritom je on mjerio vrijeme, a brzina je naravno omjer udaljenosti i vremena i na taj način se određivala brzina kretanja broda”, kazao je o ovoj staroj tehnologiji koju je istisnuo GPS.

Screenshot/HRT

Neke stručnjake još zbunjuju

Piramide na Kamenjaku, navodi HRT, početak su niza koji završava na Muzilu. “Ostale strukture poput one na otoku Fineri nisu dio tog niza i geodeti još nisu sigurni čemu su točno služile”, ističu. “Vjerojatno namjena tih signala na Kvarneru, Fineri, Crnoj Punti, Galijuli, je neka slična. Još ne znamo, ali nadamo se da ćemo to uskoro otkriti kao što smo i ovo otkrili”, istaknuo je Šugar. Zanimljivo na susjednoj piramidi netko je metkom skinuo metalnu oznaku na vrhu.

“Metalna oznaka nalazi se u podnožju piramide, pala je dolje. Vidjeli smo rupe od metaka, što znači da se pucalo po njoj”, rekao je Bojan Bradač, dipl. ing. geod., Tehnička škola Pula. “U budućnosti nam je ideja da nekako zaštitimo tu našu tehničku i kulturnu baštinu tako da ih premjerimo visokopreciznim skeniranjem i stvorimo 3D modele koji će kasnije služiti za neku rekonstrukciju i da sačuvamo te naše tehničke kulturne baštine”, dodao je Bradač.

Uz to sačuvane su i piramide u Puli,a po njima vidimo koliko se obala promijenila. Nekad su strukture bile vidljive s mora, a danas ih skrivaju šuma i stambena zona. Najočuvanija je pak piramida na Stoji. “Ona je označena i upisana u prostornim evidencijama kao piramida. To nam je još jedna potvrda onoga što i vidimo, da je riječ o piramidi. Što se tiče kugle na vrhu ona je novijeg datuma, nastala je vjerojatno u radionicama Uljanika. Možemo reći da je piramida kao konstrukcija iz doba Austrougarske, a da je čelična konstrukcija i kugla iz razdoblja Uljanika”, naveo je Šugar, a prilog na Youtubeu možete pogledati 2:15.




Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.