Foto: Screenshot/YouTube/SEA

Identificirane su čudnovate zvijezde koje su zaslužne za opake eksplozije: Evo o čemu se radi

Autor: F.F

Kada masivne zvijezde dođu do kraja svog životnog ciklusa, njihova smrt je dramatičan događaj poznat kao supernova. Ovaj spektakl može bljesnuti jače od cijele galaksije na noćnom nebu, izbacujući materiju u prostor dok se jezgra urušava u crnu rupu ili neutronsku zvijezdu. Znanstvenici su primijetili neobičan obrazac u velikom broju supernova – mnoge od njih nedostaje vodik. To sugerira postojanje značajne populacije zvijezda siromašnih vodikom iz kojih proizlaze ove supernove.

Prema teoriji, trebalo bi postojati oko trećine masivnih zvijezda koje su predstavnici supernova siromašnih vodikom. Međutim, pronaći takve zvijezde u svemiru predstavljalo je izazov za znanstvenike. Namjenska anketa usmjerena na otkrivanje ovih zvijezda konačno je identificirala 25 zvijezda koje odgovaraju tom profilu. Ovo otkriće pomaže razumjeti formaciju ovih zvijezda i njihovu ulogu u nastanku supernova, piše Science Alert.

Foto: Pexels

Interesantno istraživanje

Istraživači su koristili Swift Ultra-Violet/Optical Telescope za proučavanje milijuna zvijezda u Velikom i Malom Magellanovom oblaku. Pronašli su 25 zvijezda koje su ispunjavale kriterije, koristeći Magellanove teleskope za prikupljanje dodatnih podataka. Analiziranjem njihove svjetlosti, znanstvenici su potvrdili da ove zvijezde zaista odgovaraju profilu zvijezda siromašnih vodikom koje su predstavnici supernova.

(FOTO) NEOBIČNA SNIMKA S MARSA: ‘Čini se da nam je suđeno da ostavljamo otpad kamo god pošli’

Ova otkrića omogućuju bolje razumijevanje ove rijetke populacije zvijezda i pomažu u ispravljanju teorijskih modela koji se odnose na supernove, gravitacijske valove i svjetlost iz dalekih galaksija.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.