Foto: Unsplash

Gotovo 375 godina skrivao im se pred nosom: Znanstvenici pronašli izgubljeni kontitnent

Autor: F.F

Geoznanstvenici su otkrili kontinent koji je ostao skriven gotovo 375 godina. Kroz povijest su postojale spekulacije o kontinentu poznatom kao Zealandia ili Te Riu-a-Māui na jeziku Maora. Prema izvještaju TN News, Zelandija se prostire na 1,89 milijuna četvornih milja.

Prije više od 500 milijuna godina, bila je dio superkontinenta zvanog Gondwana, koji je uključivao većinu zapadne Antarktike i istočne Australije, prenosi Indy100. Prvo otkriće Zelandije pripisuje se nizozemskom poslovnom čovjeku i moreplovcu Abelu Tasmanu, koji je 1642. godine krenuo u potragu za “Velikim južnim kontinentom”.

Iako nije pronašao novu zemlju, susreo je lokalne Maore koji su mu pružili vrijedne informacije o okolnom teritoriju, uključujući postojanje velike kopnene mase na istoku.

Foto: Unsplash

Jedno ih muči

Tek su 2017. godine geolozi potvrdili postojanje Zelandije koja se sve vrijeme nalazila na vidiku. Znanstvenici su otkrili da se Zelandija počela odvajati od Gondvane, iz razloga koje još uvijek pokušavaju razumjeti.

Veći dio ovog novootkrivenog kontinenta nalazi se pod vodom. Geolozi sa Zealand Crown Research Institute GNS Science koriste ovaj primjer kako bi pokazali koliko dugo može trajati otkrivanje nečega što je očito.

U kući je pronalazio misteriozne poruke pa došao do strašnog zaključka: ‘Skoro me stajalo života’




“To je proces koji još uvijek ne razumijemo u potpunosti”, rekao je Tulloch, referirajući se na odvajanje Zelandije.

Njegov kolega Nick Mortimer, voditelj studije, komentirao je kako je ovo otkriće “malo cool”, dodajući da za razliku od drugih kontinenata koji se sastoje od više zemalja, Zelandija ima samo tri teritorija.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.