Ilustracija: Pixabay

Golemi asteroid upravo prolazi blizu Zemlje: Oči svijeta uprte su u nebo

Autor: Zlatko Govedić

Golemi asteroid “ubojica planeta” danas, u četvrtak, 27. lipnja 2024., približio se Zemlji, putujući nevjerojatnom brzinom oko 93.000 km/h. Asteroid veličine planine, nazvan 2011 UL21, jedna je od najvećih svemirskih stijena koja je prošla blizu našeg planeta u više od sto godina.

2011 UL21 klasificiran je kao “Zemlji blizak asteroid” zbog svoje orbite, koja ga povremeno dovodi unutar 1,3 aj (astronomske jedinice) od Sunca, što znači 1,3 puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Asteroid završava orbitu oko Sunca svake tri godine. Na temelju prethodnih opažanja, procjenjuje se da njegov promjer iznosi od 1,7 do 3,9 km, što ga čini većim od 99% poznatih Zemlji bliskih asteroida. Događaj možete pratiti uživo na donjem videozapisu i tako svjedočiti ovom nesvakidašnjem susretu.

Značajna prijetnja

Iako znatno manji od najvećeg asteroida koji je ikada udario u Zemlju, asteroida Vredefort, i onog koji je uzrokovao izumiranje dinosaura, 2011 UL21 ipak predstavlja “značajnu prijetnju”. Svaki potencijalni udar mogao bi prouzročiti štetu na kontinentalnoj razini i izbaciti dovoljno krhotina u atmosferu da izazove velike klimatske promjene, čime bi dobio nadimak “ubojica planeta”.

Danas će 2011 UL21 proći pokraj Zemlje na udaljenosti od oko 6,6 milijuna km, što je najbliže u najmanje 110 godina. Unatoč tome što se smatra potencijalno opasnim objektom, ta je udaljenost još uvijek 17 puta veća od prosječne udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Astrofizičar Gianluca Masi, direktor Projekta virtualnog teleskopa (VTP), primijetio je da je ovaj asteroid vjerojatno jedan od deset najvećih koji su prošli unutar 7,5 milijuna km od Zemlje od početka 20. st. Iako sada ne postoji opasnost od sudara, njegova blizina je vrijedna pažnje.




Kinezi donijeli uzorke s nevidljive strane Mjeseca: Svi očekuju veliko otkriće

Može se pratiti i teleskopom

VTP će omogućiti live stream najbližeg pristupa 2011 UL21 iz Astronomskog opservatorija Bellatrix u Ceccanu (Italija). Stream počinje u 20 sati po našem vremenu, a najbliži pristup očekuje se oko 20.15.




Osim toga, asteroid će biti vidljiv i teleskopom sa sjeverne hemisfere. Dostići će svoj najjači sjaj 28. i 29. lipnja, sa sjajem usporedivim sa Proxima Centauri, poznatom zvijezdom najbližoj Suncu.

Tijekom prolaska, 2011 UL21 će se kretati kroz zviježđa Hidru, Djevicu i Vagu, a zatim će prijeći Zmiju i nastaviti prema Herkulu.

2011 UL21 neće ponovno doći ovako blizu Zemlje sve do 2089., kada se predviđa da će proći na udaljenosti od 2,7 milijuna km, što je oko dva i pol puta bliže od današnjeg prolaska.

Iako ne postoji opasnost od bilo kojeg poznatog asteroida ubojice planeta barem sljedećih 1000 godina, manji asteroidi predstavljat će oprez u bliskoj budućnosti. Naime, asteroid Apophis, dovoljno velik da uništi grad, proći će bliže Zemlji od nekih satelita 2029. godine.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.