Ilustracija/Shutterstock

Genijalna ideja za čišćenje opasnog svemirskog otpada! Tisuće krhotina jure nezamislivom brzinom

Autor: Zlatko Govedić

Prema NASA-i, u Zemljinoj orbiti postoji više od 27.000 komada svemirskog otpada većih od nogometne lopte, a putuju brzinom do 28.000 km/h, što je dovoljno da čak i najmanji komad ošteti satelit ili letjelicu poput međugalaktičke topovske kugle.

Stoga će čišćenje tog svemirskog smeća biti važan zadatak ako agencije žele lansirati više raketa i satelita u orbitu. Profesor strojarstva Jake J. Abbott sa Sveučilišta u Utahu (SAD) predvodi tim istraživača koji je otkrio metodu za manipulaciju krhotinama u orbiti s pomoću rotirajućih magneta. Tom bi tehnologijom roboti jednog dana mogli manevrirati otpadom u orbiti, šaljući ga dalje u svemir, a da ga zapravo ni ne dodiruju. No mogli bi popraviti i neispravne objekte kako bi produžili njihov život.

Koncept uključuje pomicanje metalnih, nemagnetiziranih objekata u svemiru s pomoću rotirajućih magneta. Kada se metalne krhotine podvrgnu promjenjivom magnetskom polju, elektroni kruže unutar metala u kružnim petljama, “kao kada vrtite šalicu “, tumači Abbott.

Proces pretvara krhotinu u elektromagnet koji stvara zakretni moment i silu, što može omogućiti kontroliranje gibanja krhotina bez doticanja.

Popravljanje satelita dosad je bilo nezamislivo

Iako ideja korištenja tih vrsta magnetskih struja za manipulaciju objektima u svemiru nije nova, Abbott i njegov tim otkrili su da im korištenje više izvora magnetskog polja na koordiniran način omogućuje pomicanje objekata u šest stupnjeva kretanja, uključujući njihovo rotiranje. Prije se znalo samo kako ih pomicati u jednom smjeru, tj. kako ih gurati.

Tim novim saznanjem, znanstvenici bi, na primjer, mogli zaustaviti oštećeni satelit kako bi ga popravili, što je donedavno bilo nezamislivo.

“NASA prati tisuće svemirskih krhotina baš kao što kontrolori zračnog prometa prate zrakoplove. Morate znati gdje se nalaze jer biste se mogli slučajno zabiti u njih. Vlade svijeta znaju za taj problem jer se svakim danom nakuplja sve više otpada”, zaključuje Abbott.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.