FOTO: NASA, ESA, CSA

Duboko u svemiru snimljen nevjerojatan objekt: NASA-in teleskop pronašao nešto što izgleda kao upitnik

Autor: H.B.

Svemirski teleskop James Webb (JWST), čudo moderne tehnologije, nastavlja otkrivati tajne svemira, ali također postavlja nova pitanja, od kojih je jedno zagonetni “kozmički upitnik”. Tim stručnjaka iz Europske svemirske agencije (ESA) prikazao je sliku koja nudi najdetaljniji pogled dosad na dvije mlade zvijezde u aktivnom procesu formiranja. Ovaj fascinantni prizor odvija se na udaljenosti od 1470 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Vela. Zvijezde, poznate kao Herbig-Haro 46/47, okružene su diskom od materijala koji ih opskrbljuje energijom dok rastu kroz milijune godina. No, ono što je privuklo pažnju suptilniji je prizor ispod njih – objekt u obliku upitnika.

Iako nije sasvim jasno što bi taj objekt mogao biti, njegova neobična boja i oblik sugeriraju određene ideje. Stručnjaci iz Znanstvenog instituta za svemirski teleskop (STScI) u Baltimoreu, koji upravlja znanstvenim operacijama JWST-a, pretpostavljaju da bi mogao biti riječ o udaljenim galaksijama koje možda međusobno interagiraju, što bi moglo uzrokovati iskrivljeni oblik upitnika, piše Space.com.

Foto: NASA, ESA, CSA

O čemu se vjerojatno radi

STScI napominje da crvena boja objekta na slici sugerira znatnu udaljenost, što dodatno pojačava tajanstvenost. Ovo bi mogao biti prvi put da astronomi promatraju ovakav neobičan fenomen. Međutim, dodatna istraživanja i promatranja bit će potrebna kako bi se sa sigurnošću utvrdilo o čemu je riječ.

Matt Caplan, asistent profesora fizike na Državnom sveučilištu Illinois, sugerira da bi objekt mogao biti rezultat dviju galaksija koje se spajaju. Prema njegovim riječima, gornji dio upitnika mogao bi pripadati većoj galaksiji koja je u procesu interakcije s drugom, što je relativno česta pojava u svemiru. Caplan ističe da unatoč kaotičnosti takvih procesa, objekti s dvostrukim režnjevima i repovima nisu neuobičajeni.

Svemirski teleskop James Webb omogućuje nam da zavirimo u najdalje kutke svemira, snimajući visoko detaljne infracrvene slike bliskih objekata i onih udaljenih čak 13,4 milijuna svjetlosnih godina. To su dijelovi svemira koji su postojali svega 420 milijuna godina nakon Velikog praska, a upravo takva istraživanja omogućuju nam da dublje zaronimo u tajne svemira.

Zašto je nastala teorija zavjere o HAARP-u? Mnogi ga krive za jake oluje u Hrvatskoj




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.