Foto: Pexels

‘Đavolji komet’ juri svemirom, grdosija će se pojaviti na horizontu: Oglasila se NASA

Autor: F.F

Na putu prema Zemlji kreće se ogromna kometa koja je veća od Mount Everesta. Komet, poznat kao “đavolji komet” zbog svojih rogovitih izraslina, zapravo nosi znanstveni naziv 12P/Pons-Brooks. Nedavno su njegovi karakteristični rogovi nestali, zamijenjeni rijetkom zelenom bojom praćenom misterioznom “sjenom”, prema izvještaju Live Sciencea.

Ova pojava proizlazi iz širine kometa od 10,5 milja (oko 16 kilometara) što ukazuje na to da je riječ o kriovulkanskom tijelu – hladnom vulkanu. Pritisak u njegovoj jezgri rezultirao je eruptiranjem, promijenivši izgled kometa, prenosi Indy100.

Unatoč impresivnoj veličini, zabrinutost zbog mogućeg sudara s Zemljom nije potrebna jer je komet udaljen jedan i pol puta više od Sunca nego što je Zemlja. NASA također umiruje strahove, tvrdeći da ne postoji opasnost od sudara s “đavoljim kometom”. Svemirska agencija naglašava da nema trenutnih prijetnji od asteroida ili kometa, te da je vjerojatnost značajnog sudara prilično niska.

Ilustracija: Pixabay

NASA smiruje situaciju

Prema NASA-i, nijedan veliki objekt nije vjerojatno da će udariti Zemlju u narednim stoljećima: “NASA nije upoznata s nijednim kometom ili asteroidom koji je trenutno na putu prema Zemlji, tako da su vjerojatnosti za udar poprilično male. Zapravo, ono što mi vidimo je da nijedan veliki objekt ne ide prema Zemlji i da neće udariti sljedećih nekoliko stotina godina”.

NLO prešao poljsku granicu, izgubio mu se svaki trag: U tijeku mobilizacija

Komet će, inače, proći najbliže Zemlji 2. lipnja ove godine, gdje bi mogao biti vidljiv golim okom prema astronomima. Mnogi ljubitelji astronomije tog će dana pomno pratiti nebo kako bi vidjeli ovaj ogromni komet kako juri pokraj Zemlje.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.