Ilustracija: Pixabay

Davno izumrle životinje vraćaju se u život: ‘Jurski park postaje stvarnost’

Autor: Zlatko Govedić

U znanstvenom pothvatu koji podsjeća na filmsku franšizu “Jurski park“, američka biotehnološka tvrtka pomiče granice tehnologije kako bi uskrisila životinje iz ledenog doba, u sklopu projekta vraćanja izumrlih vrsta u život.

Unatoč upozoravajućoj priči prikazanoj u kultnim filmovima, tvrtka Colossal Biosciences sa sjedištem u Teksasu (SAD) ide naprijed s planovima za vraćanje davno izumrlih vrsta korištenjem vrhunskog genetskog inženjeringa.

Znanstvenici iz Colossal Biosciences postigli su značajan napredak stvaranjem matičnih stanica slonova koje se mogu razviti u bilo koje tkivo u tijelu. Taj tehnološki napredak približava ih njihovom cilju oživljavanja vrsta koje su lutale Zemljom prije nekoliko tisuća godina.

Nije isto kao u filmu

Tvrtka je izrazila 100-postotno povjerenje u svoju sposobnost postizanja “deekstinkcije” te je već najavila svoje ambiciozne planove oživljavanja tasmanskog tigra, za kojeg se vjeruje da je izumro prije više od 3000 godina, kao i dodoa i vunastog mamuta.

Tim je optimističan u ideji da bi ta stvorenja mogla biti vraćena u život u sljedećem desetljeću. Znanstvenici također istražuju mogućnost ponovnog stvaranja životinja iz nedavno otkrivenih uzoraka DNK, što bi potencijalno moglo vratiti vrste toliko drevne da je njihov izgled nepoznat.

To je odjek radnje filma Jurski park iz 1993., gdje je DNK dinosaura izvađen iz komaraca sačuvan u jantaru. Međutim, suosnivač tvrtke Ben Lamm naglašava da se njihov pristup razlikuje od fiktivne metodologije filma.




“U filmu su popunjavali rupe u DNK dinosaura DNK-om žabe. Mi pak koristimo umjetnu inteligenciju i druge alate za identifikaciju ključnih gena koji mamuta čine mamutom i zatim ih unosimo u genome slonova”, objasnio je i dodap da jantar, kako je prikazan u filmu, nije učinkovit čuvar DNK.

Osim spektakla vraćanja izumrlih životinja u život, Lamm je istaknuo šire ekološke prednosti njihova istraživanja. Objasnio je kako uklanjanje izumiranja može pomoći u očuvanju vrsta i obnovi ugroženih ekosustava.

Šest milijuna životinja u pokretu: Pogledajte najveću zabilježenu migraciju u povijesti




Strahopoštovanje i strepnja

Naveo je primjer ponovnog uvođenja vukova u okoliš, što može pomoći u uspostavljanju ravnoteže ekosustava održavanjem dinamike grabežljivac-plijen.

“Kada se ključna vrsta ukloni iz okoliša, okoliš se počinje mijenjati. Vrhunski (apeks) grabežljivci i veliki biljojedi nevjerojatno su važni za ekosustav. Ako uklonite grabežljivca, sve gubi ravnotežu”, dodao je.

Prema njegovim riječima, uravnoteženi ekosustav ima brojne prednosti za okoliš, uključujući veće stope prometa kisika i dušika i poboljšanu sekvestraciju ugljika. Očuvanjem i ponovnim uvođenjem ključnih vrsta, Colossal Biosciences ima za cilj revitalizirati ekosustave koji su pretrpjeli zbog gubitka tih ključnih životinja.

Tvrtka je već dobro zašla u fazu genetskog uređivanja i optimistična je glede vremenskog okvira svojih projekata. Lamm je izjavio da se osjećaju “vrlo dobro” u vezi s izgledima vraćanja vunastog mamuta do 2028.

Kako Colossal Biosciences napreduje sa svojim revolucionarnim istraživanjem, svijet promatra s mješavinom strahopoštovanja i strepnje, razmišljajući o dubokim implikacijama vraćanja u život divova iz ledenog doba.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.