Baba Vanga, Screenshot/Youtube

Britanci poludjeli za Babom Vangom: ‘Ostvaruje se proročanstvo o Trećem svjetskom ratu’

Autor: Zlatko Govedić

Britanski portal Mirror izazvao je veliku pozornost navodeći kako su se tijekom ove godine ostvarila brojna jeziva proročanstva Babe Vange (1911.-1996.), navodne bugarske mističarke i iscjeliteljice. Bez ikakvih dokaza ili referenca, portal tvrdi da bi se “Europa mogla susresti s povećanim brojem terorističkih akcija, dok bi se ‘duboka država’ mogla upustiti u testiranje biološkog oružja u nadolazećim godinama”.

Nadalje, Mirror tvrdi da je “Baba Vanga poznata po svojim točnim proricanjima sudbine” te da je “dala nekoliko jezivih predviđanja o mogućem početku Trećeg svjetskog rata, koja izgledaju još više zastrašujuća nakon eskalacije sukoba između Izraela i Irana prošlog vikenda”.

“Njezina proročanstva za 2024. sugeriraju da bi širi sukob mogao proizaći iz izvorne bitke između Izraela i Hamasa, koja je izbila 7. listopada 2023., kada je Hamas napao južni Izrael i ubio 1200 ljudi”, piše Mirror.

Foto: Pixabay

Predviđanje Trećeg svjetskog rata

“Trenutna kriza na Bliskom istoku tjera svjetske čelnike na rub svojih stolica u nadi da najnoviji iranski čin agresije neće izazvati regionalni rat — ili još gore, Treći svjetski rat. Također postoji zabrinutost zbog mogućeg odgovora Izraela na masovnu akciju Teherana zračni napad tijekom vikenda, na koji je Izrael obećao odgovoriti osvetom.

Iransko raspoređivanje dronova samoubojica, balističkih projektila i raketa, koje su većinom oborili zrakoplovi SAD-a i UK-a, potaknulo je rasprave o trećem svjetskom ratu na društvenim mrežama. Zračni napad bez presedana trebao je biti osveta za zračni napad 1. travnja na iranski konzulat u Damasku, u Siriji, za koji se sumnjalo da je izveden iz Izraela”, piše Mirror.

Gotovo očekivano, osim Babe Vange, Mirror se poziva i na predviđanja francuskog astrologa Nostradamusa (1503.-1566.), za kojega tvrdi da je “predvidio pomorski rat 2024. crvenog neprijatelja”, što se prema interpretaciji tog britanskog portala odnosi na “dodatne rastuće napetosti između Kine i Tajvana te nedavne borbe s požarima duž brodskih ruta u Crvenom moru”.

“Što se tiče same 2024. godine, Baba je predvidjela katastrofu i bol, povećanje broja terorističkih napada u Europi, sveobuhvatnu gospodarsku krizu s oštrim globalnim posljedicama i katastrofalne klimatske događaje sa skokovima radijacije i priljevom kibernetičkih napada na kritičnu infrastrukturu”, piše Mirror.




RAZOTKRILI SMO BABU VANGU! Slijepa Bugarka pogađa kao Vidoviti Milan: Ovo je pakao koji nam je predvidjela, a mi smo ga preživjeli

Hrpetina besmislica

Važno je istaknuti da je Vangelija Pandeva Gušterova bila polupismena te da je znala malo čitati Brailleevo pismo na srpskom. Šezdesetih godina prošlog stoljeća glavni zadatak novoosnovanog Instituta za sugestologiju bio je proučavanje njezinih navodnih sposobnosti. Prema bivšem kolumnistu časopisa Journal Metro Jeffu ​​Yatesu, ne postoji pisani zapis o njezinim navodnim predviđanjima, ali njezini sljedbenici često pripisuju predviđanja njoj.




Također, mnogi ljudi koji su joj bili bliski izjavili su da nikada nije dala neka od predviđanja koja su joj se pripisivala.

Što se pak tiče Nostradamusa, u svom djelu “Proročanstva” on je sastavio zbirku velikih, dugoročnih predviđanja. Prvi nastavak objavljen je 1555. i sadržavao je 353 katrena. Treće izdanje, s tri stotine novih katrena, navodno je tiskano 1558., ali je sada preživjelo kao samo dio omnibusa koje je objavljeno nakon njegove smrti 1568.

Ta verzija sadrži jedan nerimovani i 941 katren u rimi, grupiran u devet kompleta po 100 i jedan po 42 katrena, pod nazivom “Centurije”.

S obzirom na tadašnju tiskarsku praksu (koja je uključivala i slaganje slova), nijedno se izdanje nije pokazalo identičnim, a relativno je rijetko pronaći čak dva potpuno ista primjerka.

Zasigurno nema opravdanja za pretpostavku, što često tvrde tobožnji “razbijači šifri”, da su pravopis ili interpunkcija bilo kojeg izdanja Nostradamusovi izvornici.

Nevjerojatno je da svjetski mediji i dan-danas pišu hrpetinu besmislica o navodnim predviđanjima Babe Vange, Nostradamusa i sličnih “proroka” i “vidjelica”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.