Foto: Pixabay

Bizaran propust vladinih agencija: Državne tajne završile u reciklažnom dvorištu

Autor: Zlatko Govedić

Vojni entuzijast u Kini našao se u središtu pitanja nacionalne sigurnosti nakon što je sredinom lipnja otkrio da set odbačenih knjiga koje je kupio za samo 0,77 eura sadrži povjerljive vojne dokumente s oznakom tajnosti.

Ministarstvo državne sigurnosti pohvalilo je postupke medijima nepoznatog muškarca, poznatog samo po prezimenu Zhang, jer je on obavijestio vlasti čim je shvatio težinu svog pronalaska.

Zhangovo otkriće i odgovorna akcija koja je uslijedila spriječili su teške posljedice da dokumenti dospiju u pogrešne ruke. Riječ je o umirovljeniku sa strašću prema skupljanju novina i časopisa s vojnom tematikom.

Foto: Pixabay

‘Nezamislive posljedice’

Dok je nedavno hodao prema kući, na ulazu u reciklažno dvorište, gdje se prikuplja stari papir, naletio je na dvije vreće od zmijske kože pune knjiga. Zaintrigiran njihovim netaknutim stanjem i vojnim sadržajem, Zhang je kupio četiri knjige za 6 juana (0,77 eura).

Nakon detaljnijeg pregleda kod kuće, shvatio je da knjige sadrže povjerljive državne tajne. Shvativši ozbiljnost situacije, odmah je kontaktirao vladinu telefonsku liniju kako bi prijavio incident i predao dokumente nadležnim tijelima. Ministarstvo državne sigurnosti javno je pohvalilo Zhanga za njegove odgovorne i domoljubne postupke, ističući da su posljedice mogle biti strašne da su dokumente pribavili pojedinci sa zlim namjerama.

“Gospodin Zhang je shvatio da je ‘kupio’ državne vojne tajne i odnio ih kući. Da ih je kupio netko sa skrivenim motivima, posljedice bi bile nezamislive”, piše u objavi Ministarstva na društvenim mrežama.

Ubrzo je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo kako su tako osjetljivi materijali završili na otvorenom tržištu u strogo reguliranoj zemlji poput Kine.




Hijeroglif u egipatskom hramu izgleda kao helikopter: Stručnjaci imaju objašnjenje

Nevjerojatno otkriće

Istraga je otkrila da su dva vojna zaposlenika, umjesto uništavanja više od 200 klasificiranih knjiga, prodala te knjige u reciklažno dvorište kao otpadni papir za 20 juana (2,57 eura). Taj nemarni čin omogućio je da povjerljivi dokumenti umalo postanu dostupni javnosti.




Srećom, kineska je država uspjela vratiti sve prodane knjige i osigurati tajne podatke. Ministarstvo državne sigurnosti otada je poduzelo mjere kako bi zatvorilo rupu u zakonu koja je omogućila da dođe do takvog kršenja. Sudbina dvojice zaposlenika koji su bili odgovorni za prodaju dokumenata, a ne za njihovo uništavanje, ostaje neotkrivena.

Zhangovi oprezni postupci naširoko su pohvaljeni, služeći kao podsjetnik na ključnu ulogu koju građani mogu imati u očuvanju nacionalne sigurnosti. Taj incident naglašava važnost strogih protokola i nadzora u rukovanju osjetljivim informacijama kako bi se spriječila slična kršenja u budućnosti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.