Rubensov "Pad Sanheriba", Ilustracija: Wikimedia Commons

Arheolozi objavili veliko otkriće: ‘Pronašli smo logor koji je uništio anđeo Jahvin’

Autor: Zlatko Govedić

Neovisni arheolozi otkrili su vojne logore koje je koristio asirski kralj Sanherib koji je vladao od 704. do 681. pr. Kr., a najpoznatiji je po svojim opsadama Lakiša i Jeruzalema oko 701. pr. Kr. Te opsade, opisane u Starom zavjetu, dogodile su se tijekom vrhunca Asirskog Carstva, koje se protezalo od Perzijskog zaljeva do Sredozemnog mora.

Stari zavjet pripovijeda o dramatičnom kraju opsade Jeruzalema: “Te iste noći iziđe anđeo Jahvin i pobi u asirskom taboru stotinu osamdeset i pet tisuća ljudi. Ujutro kad je valjalo ustati, gle, bijahu ondje sve sami mrtvaci” (2. Kraljevima 19:35).

Nasuprot tome, asirski zapisi tvrde da je Ezekija, judejski kralj, platio znatan danak kako bi osigurao njihov odlazak. Stephen Compton, stručnjak za bliskoistočnu arheologiju, upotrijebio je povijesne fotografije, arheološka istraživanja i drevne natpise kako bi locirao te logore.

“Brdo streljiva” Jebel el Mudawwara, s još vidljivim ostacima jordanskih rovova, Foto: Stephen Compton

Ovalni zidovi

U Britanskom muzeju u Londonu, reljef koji prikazuje opsadu Lakiša uključuje asirski tabor. Compton je usporedio taj reljef s fotografijama Lakiša s početka do sredine 20. st., identificirajući sjeverno mjesto s ovalnom strukturom sa zidinama, mogućim asirskim logorom.

Asirski logori obično su bili ovalni, a mjesto, lokalno poznato kao “Khirbet al Mudawwara”, ima ime koje sugerira povijesnu vojnu upotrebu. Arheološka istraživanja s početka 20. st. na toj su lokaciji otkrila krhotine keramike iz Sanheribova doba.

Compton je podijelio svoja otkrića s arheolozima u Lahišu, nadajući se da će buduća iskapanja potvrditi njegovu hipotezu.

Za logor u Jeruzalemu Compton je analizirao stare fotografije iz zraka i arheološke zapise iz 19. st. Fond za istraživanje Palestine (PEF) dokumentirao je zidove na lokalitetu “Jebel el Mudawwara,” sjeverno od Brda hrama, 1881. i 1882.




Za njih se u početku mislilo da su rimski zbog pravokutnog oblika tipičnog za rimske logore, no ti su zidovi zapravo ovalni, što je u skladu s asirskim dizajnom. Naziv “Mudawwara”, vezan za vojne kampove, dodatno podupire ovu teoriju.

Istraživači pronašli najstarije groblje na svijetu: Zapanjujuće, nisu ga napravili ljudi




‘Brdo streljiva’

Ako je to mjesto doista bio Sanheribov logor, to bi također mogao biti Nob, mjesto na kojem se nekoć nalazio Svetohranište, veliko svetište koje je sagradio Mojsije. Hebrejska Biblija tvrdi da je Nob bio mjesto gdje je Sanherib zastao prije napada na Jeruzalem.

Međutim, burna povijest nalazišta u 20. st. komplicira nova iskapanja. Britanci su tamo izgradili skladište streljiva 1930-ih, a tijekom Arapsko-izraelskog rata 1948., jordanska vojska utvrdila se na tom području. Bilo je to poprište žestokih borbi 1967., koje su dovele do izraelske kontrole. Danas je to mjesto poznato kao “Brdo streljiva”, s muzejom i spomenikom.

Comptonova otkrića nude značajan uvid u asirsku vojnu logistiku i biblijsku povijest, iako je potreban daljnji arheološki rad kako bi se konačno potvrdili ti povijesni logori. “Lokalitet Lahiš je najzanimljiviji. Sljedeće što treba učiniti jest provjeriti sumnjivo mjesto na terenu”, zaključuje arheolog Israel Finkelstein, sa Sveučilišta u Tel Avivu (Izrael).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.