ULTRA, Foto: US Air Force

Amerikanci imaju ‘savršenu’ bespilotnu letjelicu: Pogledajte koliku masu može nositi

Autor: Zlatko Govedić

Zračne snage SAD-a službeno su predstavilebespilotnu taktičku izvidničku letjelicu dugog leta” (Unmanned Long-endurance Tactical Reconnaissance Aircraft, ULTRA). Poluklasificirani dron razvila je tvrtka DZYNE Technologies, a vojska je potvrdila da je on sada aktivan i operativan.

Nedavna previranja na Bliskom istoku, posebice oko Crvenog mora, poslužila su kao poligon za testiranje naprednih zapadnih vojnih tehnologija. Naime, dugodometne izviđačke bespilotne letjelice MQ-9 Reapers koje se koriste za sprječavanje terorističkih prijetnji brodovima i izvođenje raznih drugih misija, pokazale su se neprocjenjivim.

Međutim, njihova visoka ranjivost i značajan trošak – 30 milijuna dolara po jedinici – rezultirali su s nekoliko skupih gubitaka uslijed neprijateljske vatre. U početku zamišljen kao kopneni udarni zrakoplov, a kasnije prilagođen za izviđanje, Reaperove misije otkrile su da je samo 1% uključivao borbu.

ULTRA, Foto: US Air Force

Izdržljivost i nosivost

Ta niska stopa angažmana istaknula je hitnu potrebu za isplativijom i otpornijom alternativom za neborbene operacije. DZYNE Technologies odgovorila je na taj poziv. U suradnji s centrom za brze inovacije (CRI) Istraživačkog laboratorija zračnih snaga (AFRL), razvili su ULTRA.

Matt McCue, izvršni direktor DZYNE-a, objasnio je da je izazov bio stvoriti bespilotnu letjelicu koja je pristupačna, manje osjetljiva na neprijateljsku vatru i koja se može brzo rasporediti.

ULTRA, izvedena iz postojećeg sportskog modela zrakoplova, transformirana je u robusnu bespilotnu letjelicu korištenjem komercijalne COTS tehnologije. Iako nije tako napredan kao Reaper, ULTRA je znatno jeftiniji i nudi impresivne mogućnosti, uključujući 80-satnu izdržljivost i nosivost koja prelazi 180 kg.

ULTRA, Foto: US Air Force

Značajan iskorak

Opremljeni ojačanim GPS-om i sposobni za nošenje rekonfigurabilnog niza elektrooptičkih/infracrvenih (EO/IR), radiofrekvencijskih (RF) i drugih jeftinih sustava za prikupljanje obavještajnih podataka, ULTRA-ini senzori su jeftiniji jer rade na nižim visinama, što omogućuje korištenje COTS senzora.




Zračne snage ističu da ovaj isplativi dron omogućuje širu primjenu za pokrivanje velikih udaljenih područja. ULTRA može izvršavati misije daleko od aerodroma, kontrolirani “point and click” satelitskim komandnim sustavima.

Nedavno objavljene fotografije potvrđuju postavljanje ULTRA-e, iako konkretne lokacije ostaju neotkrivene. Ovaj najnoviji dodatak arsenalu zračnog izviđanja američke vojske predstavlja značajan iskorak prema učinkovitijim i otpornijim operacijama nadzora u zonama sukoba.

Najbrža životinja na svijetu juri brzinom od nevjerojatnih 350 km na sat




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.