Foto: Niksa Duper / CROPIX

Zdravko Čolić morao promijeniti ime na početku karijere: Ovako se zvao poznati pjevač

Autor: I.D.

Postoje razne priče o glazbenoj zvijezdi Zdravku Čoliću, koji godinama uveseljava ljude diljem regije, ali i šire. Međutim, vjerujemo da mnogi njegovi obožavatelji ne znaju ovu zanimljivost iz njegovog života. Davne 1974. godine, Čolić je želio izgraditi karijeru izvan Balkana, pa je potpisao ugovor s kompanijom “Warner Bros Records” i snimio nekoliko singlova za njemačko tržište.

Tako je Zdravko Čolić postao Dravco. Da nije njegove slike na omotu albuma, ne bismo znali da je to on, iako bi nam glas bio poznat. Mini album “Madre Mia (Meine Mutter)”, na hrvatskom “Majko moja”, sadrži tri pjesme – naslovnu pjesmu istog naziva, te pjesme “Rock’n Roll Himmel” i “Alles was Ich Hab”.

Dravco, mladi talentirani pjevač lijepog izgleda i ugodnog glasa, potencijalno buduća zvijezda najjače disko korporacije WBA bio je snimio tri singla s prepjevima svjetskih hitova na njemačkom jeziku u očekivanju poziva na novo snimanje. Poslušajte kako zvuči popularni Čola u nešto drugačijem glazbenom žanru.

Čola kakvog još nismo čuli

“Pred ovogodišnju ljetnu sezonu za njemačko govorno područje će izaći moj novi singl koji ću snimiti u studiju WBA početkom listopada. Na tom planu došlo je do izvjesnih novina. Firma nije bila zadovoljna radom mog producenta s kojim sam do sada snimao sve ploče za WBA i dodijelila mi je drugoga. Pored toga morat ću jedno vrijeme boraviti Njemačkoj da bih tu ostao prisutan”, pričao je Čola davnih dana.

“Za firmu WBA me veže ugovor još dvije godine i mislim da ću za to vrijeme uspeti steći izvjestan renome. Nego, mnogi mi zamjeraju što sam promijenio ime. To je bilo neophodno radi lakšeg proboja. Zamislite nekog Nijemca ili Engleza kako pokušava izgovoriti Zdravko. Ovako je samo prvo slovo izbrisano i mnogo je lakše”, ispričao je Zdravko Čolić za Džuboks 1976. godine, a prenosi Yugopapir.

Sin legendarnog Srbina prodaje posebne tenisice za 1000 eura: ‘Osobno ću uručiti ovaj trofej’




Tu nije kraj. Dravco je imao izdanje i 1987. godine na engleskom jeziku. Izdao je singl “Light Me – I’m Not a Robot Man”. O ovom vremenskom periodu i misterioznom Dravcu ima malo podataka, jer je upravo 1977. godine Čola zavladao balkanskom glazbenom scenom s albumom “Ako priđeš bliže”.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.