Foto: Duje Klaric/ CROPIX

Thompson nije svirao više od dvije godine, a opet se našao na prestižnoj listi

Autor: G.B.

Na valu iznimno bogate koncertne aktivnosti i punog zamaha turizma i ugostiteljstva, 2023. godina je za hrvatske autore bila najuspješnija do sad, uz rekordan iznos prihoda od autorskih prava – zaključak je to upravo objavljenog poslovnog izvješća stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja.

Novost u odnosu na dosadašnje ovakve godišnje izvještaje predstavljaju rezultati praćenja online prihoda glazbenih djela. Tako osim uobičajenih popisa najuspješnijih domaćih autora i najemitiranijih pjesama u domaćem radijskom i televizijskom eteru, HDS ZAMP ove godine po prvi put objavljuje i listu top 10 autora i djela na digitalnim servisima na teritoriju RH. A tu su stvari osjetno drukčije od radijskog i TV „etera“.

Triljski (t)reper Grše ima čak tri pjesme na listi top digitalnih djela. Uvjerljivo prvo mjesto drži “Mamma Mia”, “Sip” zauzima treće, dok je “Highlife” na sedmom – svi nastali u suradnji s hit producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom. Eurovizijski banger “Mama ŠČ!” Leta3 na drugom je mjestu, Vojkova “Mamacita” na četvrtom, a na petom nezaobilazna svadbena himna “Dajem ti rič” Dalmatina (Ivo Jagnjić) čija se “Refužo” također nalazi na listi. Navijačka “Igraj moja Hrvatska” Zaprešić Boysa bila je šesta najtraženija pjesma u državi, hit duet “Trebaš li me” Matije Cveka, Zvonimira Husnjaka i Eni Jurišić je na osmom mjestu, a plasman tri desetljeća stare Oliverove i Gibonnijeve “Cesarice” u top digitalnih 10 i ne treba čuditi s obzirom da je riječ o jednoj od postojano najvoljenijih domaćih pjesama.

FOTO: ZAMP

Među najuspješnijima i dalje Thompson

Veliki katalozi pjesama ili nekoliko intenzivnih godina velikih hitova zaslužni su što su 10 najuspješnijih domaćih autora na digitalnim servisima tako (abecednim redom imena): Grgo Šipek Grše, Husein Hasanefendić Hus, Ivo Jagnjić, Marko Perković Thompson, Mihovil Šoštarić Lockroom, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni koji ujedno predvodi i listu glazbenika s najviše prodanih ulaznica za svoje koncerte u Hrvatskoj 2023. godine. To mu je siječnju donijelo već poznato i zbilja prestižno priznanje Cesarica Koncertni Bestseller.

Šestoro autora s digitalne liste, Hus, Ninčević, bračni par Huljić, Runjić i Gibonni, nalaze se i na listi najuspješnijih hrvatskih autora po ukupnoj zaradi, od svih izvora prihoda. Nju, uz spomenute, zaokružuju, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Miroslav Buljan i Neno Belan.

Jedan je izvođač na istom albumu ugostio Vucu, Arsena, ali i prvog supruga Gabi Novak




Kod TV i radijskog izvođenja manje je novih imena u samih top 10: povratnički singl Parnog valjka “Moja glava, moja pravila” autora Huseina Hasanefendića Husa dominirao je eterom u 2023. godini.

“Izuzetno mi je drago što je naša pjesma najemitiranija na domaćim radijskim postajama, hvala urednicima koji su poslušali i zavrtili pjesmu. Nisam imao nikakvih očekivanja, nismo znali ni hoće li uopće biti prihvaćena, pa je zadovoljstvo tim veće. Rezultati ZAMP-a za proteklu godinu su dobra vijest za sve, riječ je o društvu koje je izuzetno dobro posloženo i više nema dileme čemu služe autorska prava“, izjavio je ovom prigodom Hus.

Duet Petra Graše i Nine Badrić “Nemoj” (autori Tonči i Vjekoslava Huljić te Petar Grašo) na drugom je mjestu najemitiranijih, a na visokom trećem nalazi se lanjska najuspješnija pjesma, hit “Trebaš li me” Matije Cveka i Eni Jurišić čiju je produkciju izvrsno odradio Z++. Massimove izvedbe “Malog kruga velikih ljudi” i “Zamisli” drže četvrto i peto mjesto, na šestom su “Stare navike” Prljavog kazališta, dok je “Mama ŠČ” Leta3 zauzela sedmu poziciju. Iz autorske radionice obitelji Huljić osmo i deveto mjesto najemitiranijih zauzele su “Samo se ljubit isplati” Jelene Rozge i “Sve smo mogli imat” Doris Dragović (autor glazbe Ivan Huljić). Listu medijima omiljenih 10 pjesama zaključuje balada “Sve što treba znat o ženi” dubrovačkog benda Silente, tj. braće Tibora i Sanina Karamehmedovića.




FOTO: ZAMP

 

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.