Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Za Zagrepčane i goste večeras počinju glazbene ljetne noći na Tomislavcu: Evo što ih sve čeka

Autor: G.B.

Ne propustite ovogodišnje izdanje Zagreb Classica, manifestacije koja se održava još od 2016. Vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici za Zagrepčane i njihove goste i ovoga ljeta, od 22. lipnja do 2. srpnja, izvode najbolje od glazbene klasike na jedinstvenoj pozornici pod zvijezdama, na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava.

Kroz ukupno 9 besplatnih koncerata publika će moći uživati u vrhunskoj glazbi na otvorenom. Koncertom, u subotu, 22. lipnja u 21.15, otvara ga Simfonijski orkestar HRT-a i to programom koji donosi filmsku glazbu.

Orkestar predvodi maestro Valetin Egel, a kao solisti nastupit će pijanistica Martina Filjak, sopranistice Josipa Bilić i Gabrijela Deglin te bariton Davor Nekjak. Ljubitelji filmova nesumnjivo znaju koliko glazba znači za doživljaj filma, a kada je riječ o klasičnoj glazbi ona može filmskom projektu podariti osobitu dimenziju. Osim što nosi bogatu tradiciju, njezina prepoznatljivost služi povezivanju priče, naglašavanju određenih aspekata radnje i daljnjem angažmanu gledatelja/slušatelja.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Bogat program za sve ljubitelje klasike

Brojna su remek-djela klasične glazbe odigrala važne, katkad i neočekivane, uloge u filmovima, a neka od njih biti će izvedena na koncertu otvorenja. Među posebno upečatljivima je simfonijska pjesma Tako je govorio Zaratrustra Richarda Straussa u znanstveno-fantastičnom filmu 2001.: Odiseja u svemiru redatelja Stanleya Kubricka. Uvodna scena – epski trenutak za čovječanstvo kada pretpovijesni pretci uče kako se služiti oružjem – nezaboravna je upravo zahvaljujući Straussovoj glazbi. Među ostalim Kubrickovim izborima za ovaj film je i Valcer na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa ml.

Sličnu dojmljivost podarila je moćna glazba iz 3. čina glazbene drame Die Walküre Richarda Wagnera u klasiku Apokalipsa danas Francisa Forda Coppole te duboko potresne scene iz Vijetnamskog rata u filmu Vod smrti (Platoon) Olivera Stonea praćene Adagiom Samuela Barbera.

Čut ćemo i Mozartovu glazbu, zatim onu Pietra Mascagnia, Ludwiga van Beethovena, norveškog skladatelja Edvarda Griega, Georga Gershwina i Gioachina Rossinija.

Hercegovki na Voiceu promakla pobjeda, sad je dobila nagradu života: ‘Ne prestajem plakati️’




Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija. Nastup Jazz orkestar HRT-a održat će se u ponedjeljak, 24. lipnja u 20.30 pod vodstvom umjetničkog voditelja Mirona Huasera koji će programom The Swinging Count donijeti snagu i lakoću Basie beata.

Američki jazz pijanist, orguljaš, bandleader i skladatelj William James „Count” Basie svoj nadimak duguje radijskom voditelju koji ga je želio svrstati među aristokrate jazz glazbe, zajedno s Dukeom Ellingtonom i Earlom Hinesom.




Bilo je u počecima djelovanja njegova glasovitog Count Basie orkestra tijekom svirki u Reno Clubu u Kansas Cityju. Tijekom 50 godina godina koliko je vodio svoj orkestar, Count Basie uveo je brojne inovacije u glazbu i način djelovanja big bandova, te ga se danas smatra jednim od najvećih vođa jazz orkestra svih vremena. Njegov jedinstveni stil spajanja swinga, bluesa i jazza rezultirao je osobito svježim zvukom koji se razlikovao ostalih big bandova u eri swinga. Spoj zvuka i ritma koji dovodi do bestežinske, uglađene, zaljuljane svirke s konstantnom snagom ritma, jednako je svjež i danas – 120 godina nakon rođenja i 40 godina nakon smrti. Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije.

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.