Foto: BBC Screenshot

(VIDEO) BIO JE NEVJEROJATAN TALENT! Svojom rukom oživio je likove uz koje su mnogi odrastali: Evo kako je su nastajali omiljeni stripovi

Autor: Dnevno.hr/K.

Prije četiri dana svijet je napustio čovjek nevjerojatna talenta, koji je obilježio djetinjstva i odrastanje djeci diljem svijeta. U 89. godini preminuo je David Sutherland, ilustrator i kreator mnogih stripova, među kojima su svjetski poznati Vragolasti Denis i The Beano, koji izlazi od 1938. godine, što ga čini najdugovječnijim stripom.

“Nitko nikada neće ponoviti ono što je David postigao tijekom 60 godina karijere. Bio je jedinstven, istinska legenda. Ovo je kraj jedne ere”, kazao je John Anderson, izdavač medijske tvrtke DC Thomson, za koju je Sutherland radio gotovo cijeli život. Koliko je njegov talent bio nevjerojatan, vidi se u snimci koju je povodom njegove smrti objavio BBC Archive.

“Moje ime je David Sutherland. Ja sam umjetnik, radim na ‘Beanu’ i crtam ‘Vragolastog Denisa’ i ‘Bash Street Kids’ svakoga tjedna. Denisa crtam već 25, a ‘Bash Kids’ 26 godina”, riječi su kojima Sutherland započinje prilog. U nastavku je prikazao proces nastajanja stripova, koji otkriva sav njegov impresivan talent, te koliko je vrijedan njegov doprinos devetoj umjetnosti.

Foto: Guliver

Nigel Parkinson, trenutni ilustrator “Denisa” za Sutherlanda je kazao: “Nacija i njezina djeca, unuci i praunuci voljeli su Davidove životne i smiješne crteže pune sreće i radosti. Svakoga tjedna 60 godina je dodirivao srca i zabavljao milijune ljudi.”

 

View this post on Instagram

 




A post shared by Dennis The Menace 🔹 (@dennis_the__menace_)

U periodu između 1970. i 1998. godine, David je nacrtao preko tisuću epizoda “Vragolastog Dennisa”. No, to je samo dio vrijednog opusa kojim je zaslužio OBE (Officer of the Order of the British Empire), nagradu kojom se nagrađuju najbolji u područjima umjetnosti i znanosti te služenju za javno dobro.




David se rodio 4. ožujka 1933. godine Invergordon, škotskom lučkom gradu, a posljednji je svoj crtež za “Beano” nacrtao krajem prošle godine. To će izdanje izaći u srijedu, 25. siječnja.

“Veoma sam sretan što sam cijeloga života mogao raditi ono što volim i od toga živjeti. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s vrhunskim umjetnicima sve ove godine, s kojima sam oživljavao sve ove likove”, njegove su posljednje riječi izrečene u javnosti, kada mu je nedavno uručena prestižna nagrada.

 

Autor:Dnevno.hr/K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.