Foto: Guliver Image (AP Photo/Martin Meissner)

Urednica srpske Dore oglasila se o Nizozemcu: ‘Bio je žrtva, kazna je preteška’

Autor: F. P.

Od finala ovogodišnjeg Eurosonga prošla su već tri dana, no bura i dalje ne jenjava. Pobjedu su u Malmöu odnijeli švicarski predstavnici Nemo sa pjesmom ‘The Code’. Odmah iza njih, sa samo 44 boda manje, plasirao se naš Baby Lasagna sa pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim’. Iako mu je pobjeda promakla za dlaku, u domovini su ga dočekali kao heroja.

Međutim, do tik pred finala završnica je trebala izgledati dosta drugačije. Naime, nizozemski predstavnik Joost Klein sa pjesmom ‘Europapa’ trebao je biti jedan od 26 izvođača te večeri. No nakon što se nije pojavio na generalnoj probi dan prije krenule su glasine, a sve je eskaliralo kada je stiglo službeno priopćenje o njegovoj diskvalifikaciji.

Istraga oko Nizozemca jučer je privedena kraju, a kao krajnji razlog isključenju navedena je činjenica da je glazbenik nasrnuo na djelatnicu televizijske ekipe. Mnogi i dalje bruje o pozadini skandala, a sada se o svemu oglasila i urednica srpskog izbora za pjesmu Eurosonga (popularno zvanog Beovizija), Olivera Kovačević.

Smatra da je isključenje bilo nepravedno

“Kako je EBU nama poslao u obrazloženju, on je prilikom silaska sa scene napao fotografkinju švedske nacionalne televizije koja ga je fotografirala, a oni su zamolili da njega ne fotografira i on je nasrnuo na nju. Nigdje ne piše je li bilo fizičkog kontakta ili je samo verbalno nasrnuo i ona ga je prijavila policiji”, istaknula je za srpske medije.

No ako se nju pita, smatra da je kazna isključenja bila nepravedan postupak, te da će tražiti dodatno pojašnjenje od EBU-a. “Ako je to bilo, mislim da je prestrogo kažnjen – da nije smio biti izbačen u krajnjem slučaju. Diskvalifikacija je preteška, mislim da ćemo i mi pisati EBU-u”, dodala je Olivera.

Evo koliko je fenomen Baby Lasagne zaludio svijet: Sve je eskaliralo nakon finala




Dotaknula se također i teme Izraela, čije je sudjelovanje na Eurosongu izazvalo brojne kontroverze. Smatra da je bilo nepravedno dopustiti Izraelu da sudjeluje, nakon što je prošle godine Rusija diskvalificirana zbog svojih akcija protiv Ukrajine. Posebno ju je začudila činjenica da je njihova predstavnica Eden Golan dobila toliko glasova od publike.

Podsjetimo, pobjedu su u subotnjem finalu odnijeli švicarski predstavnici Nemo, koji se deklariraju kao nebinarna osoba. Iako su svojim nastupom osvojili velik broj publike, mnogi na društvenim mrežama smatraju da je Hrvatska više zaslužila pobjedu. Također traže pravdu i za nesretnog Nizozemca, koji je postao jedan od većih ovogodišnjih Eurosong skandala.




Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.