Urban otkrio kako će maknuti narodnjake sa scene!

Autor: J. Jakšić

'Treba odlučiti je li ovo nagrada struke ili uskog kruga ljudi', kazao je Urban, prisjećajući se kako je na Porinu bio i kad je bilo puno zabavne glazbe, a isto tako bio je i jedan od aktera Crnog mačka, davno ugasle rock manifestacije. Nažalost, ustvrdio je, ovo nije realna slika scene.

Kategorizacija i ignoriranje jednog dijela glazbene scene, problem je koji se sve češće veže uz glazbenu nagradu Porin. Glazbenici su mahom bili bez zamjerki na trud i dobrodošlicu grada domaćina, no teško je bilo oteti se dojmu kako su se upravo u Splitu, u njihovim redovima lomila koplja oko brojnih prijepora unutar Instituta hrvatske glazbe, krovne organizacije u čijem se okrilju realizira i Porin, piše Slobodna Dalmacija.

Svoje nezadovoljstvo nije skrivao ni Damir Urban, jedan od najpopularnijih predstavnika hrvatske alternativne glazbene scene koji je i ove godine, odbio primiti kipić za najbolji album alternativne glazbe (Mamut).

 

 

Povijest se ponovila, jer je isto učinio na svečanosti u Makarskoj, pa riječki glazbenik nakon dodjele nije krio kako je zbog svojega aktualnog poteza odmah osjetio hladnoću pojedinih porinovaca.

‘To je normalno, ali morao sam to učiniti. Ne bih mogao spavati da nisam iznio što sam imao reći. U svakom slučaju, Porin, a imao je razne uzlete i slijetanja, podržavam od samih početaka’, komentirao je riječki glazbenik i dodao kako nije siguran u podudaranje ukusa javnosti s onim što se prezentira na Porinu.




‘Narodnjacima se suprostavlja dobrim albumom ili pjesmom’

‘Treba odlučiti je li ovo nagrada struke ili uskog kruga ljudi’,  kazao je Urban, prisjećajući se kako je na Porinu bio i kad je bilo puno zabavne glazbe, a isto tako bio je i jedan od aktera Crnog mačka, davno ugasle rock manifestacije. Nažalost, ustvrdio je, ovo nije realna slika scene.

‘Nisam nikada ništa loše rekao o narodnjacima, a pogotovo ne o zabavnoj glazbi. To nije glazba koju ja slušam i volim, al’ je… ti vraga… Ako tim ljudima i želim na neki način zapapriti, mogu to učiniti jedino dobrim albumom i pjesmom, a ne tako što ću smisliti sustav ili zakon kojim ću ih zaobići ili eliminirati. Ti ljudi postoje, neki od njih rasprodaju dvorane, htjeli mi to ili ne’, nastavlja Urban.




Svoj stav, točnije nezadovoljstvo, nije krila ni Josipa Lisac.

‘Porin je u krizi, to su moja amaterska razmišljanja. Porin bi morao imati deset pravila zašto je neka skladba pjesma godine, zašto je neka hit, zašto je nešto album godine, a nešto drugo nije’, kazala je.

‘Neću previše ulaziti u priču oko hita godine, ali “Tango”… Što je to? Pa to je komercijalna pjesma, to je divno, slatko, super, vrti se non-stop na radiju… To je hit godine’, zaključuje.

Hoće li organizatori uvažiti kritike hrvatskih glazbenika, mijenjati kriterije te strogo definirati kriterije za određene kategorije, pokazat će nam već sljedeća dodjela Porina.

 

Autor:J. Jakšić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.