Foto: HRT

Sve što trebate znati o ovogodišnjem Eurosongu: Evo što točno ocjenjuje stručni žiri

Autor: T.Š.

U utorak počinje glazbeno-scenski spektakl, izbor za pjesmu Eurovizije 2024. koji se ove godine održava ud švedskom gradu Malmö. Hrvatsku predstavlja ovogodišnji favorit Baby Lasagna koji se nalazi na samom vrhu eurovizijskih kladionica.  Očekuju nas dvije polufinalne večeri, u utorak i četvrtak, a finale slijedi u petak 11. svibnja s početkom u 21 sat.

Sve tri večeri će voditi holivudska zvijezda Malin Åkerman i Petra Mede, švedska voditeljica koja se već nekoliko puta našla u ovoj ulozi.  Eurosong će za hrvatsku publiku prenositi HRT, a komentator prijenosa je Duško Ćurlić.  Hrvatski predstavnik Baby Lasagna nastupit će u prvoj polufinalnoj večeri 7. svibnja, i to pod rednim brojem sedam. Prijenos počinje u 21 sat, a ovim redom nastupaju predstavnici:

1. Cipar:  Silia Kapsis – Liar
2. Srbija:  Teya Dora – Ramonda
3. Litva: Silvester Belt – Luktelk
4. Irska: Bambie Thug – Doomsday Blue
Ujedinjeno Kraljevstvo: Olly Alexander – Dizzy
5. Ukrajina:  alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
6. Poljska: Luna – The Tower
7. Hrvatska: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
8. Island: Hera Björk – Scared of Heights
Njemačka: ISAAK – Always On The Run
9. Slovenija: Raiven – Veronika
10. Finska: Windows95man – No Rules!
11. Moldavija: Natalia Barbu – In The Middle
Švedska:  Marcus & Martinus – Unforgettable
12. Azerbajdžan: FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar
13. Australija: Electric Fields – One Milkali (One Blood)
14. Portugal: iolanda – Grito
15. Luksemburg: TALI – Fighter

Foto: Instagram

Druga polufinalna večer održat će se u četvrtak 9. svibnja s početkom u 21 sat, a ovim redom nastupaju predstavnici:

1. Malta: Sarah Bonnici – Loop
2. Albanija: BESA – TITAN
3. Grčka: Marina Satti – ZARI
4. Švicarska: Nemo – The Code
5. Češka: Aiko – Pedestal
Francuska: Slimane – Mon amour
6. Austrija: Kaleen – We Will Rave
7. Danska: SABA – SAND
8. Armenija: LADANIVA – Jako
9. Latvija: Dons – Hollow
Španjolska: Nebulossa – ZORRA
10. San Marino: MEGARA – 11:11
11. Gruzija: Nutsa Buzaladze – Firefighter
12. Belgija: Mustii – Before The Party’s Over
13. Estonija: 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
Italija: Angelina Mango – La Noia
14. Izrael: Eden Golan – Hurricane
15. Norveška: Gåte – Ulveham
16. Nizozemska: Joost Klein – Europapa

Ove godine je produkcija uvela neke promjene u sama pravila Eurosonga, a odnose na nastupe zemalja koje spadaju u ‘Big 5’, odnosno na Italiju, Francusku, Španjolsku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i na zemlju domaćina, koja je ove godine Švedska.

Prema novim pravilima, predstavnici spomenutih šest zemalja će, umjesto nastupa u finalnim večerima kako je to bilo ranijih godina, nastupiti u  prvoj polufinalnoj večeri, a ostali u drugoj polufinalnoj večeri. Za njih se tada ne može glasati jer oni idu direktno u finale.




Poznato je i što će točno ocjenjivati stručni žiriji. Stručni žiri ocjenjuje skladbu i originalnost, kvalitetu izvedbe na pozornici, vokalni kapacitet izvođača i generalni dojam izvedbe. Žiri će dati svoje ocjene i u polufinalnim emisijama, no te se ocjene neće ubrajati, osim u slučaju da glasovi publike ne budu validni.

HNS i Baby Lasagna udružili snage: Tako se radi promocija Hrvatske pred velika natjecanja




Glasovanje na Eurosongu

Glasovanje zemalja koje ne sudjeluju na natjecanju, ‘Rest Of The World’ kategorije, ove će se godine prikazati kao bodovi još jedne zemlje. Oni mogu glasati za svoje favorite 24 sata prije svakog polufinala i finala.

Svi glasači, i oni iz zemalja koje sudjeluju, kao i oni iz zemalja koji ne sudjeluju, mogu glasati preko aplikacije ‘Eurovision App’ ili direktno na stranici www.esc.vote. Naravno, kao i svake godine, može se glasati i SMS-om i pozivom.

Nazovite 06155 + redni broj pjesme (01-15) / u finalu (01-26).
Pošaljite SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-15) / u finalu (01-26).
Cijena poziva iznosi 0,50 € za fiksne i 0,67 € za mobilne mreže, a cijena SMS poruke iznosi 0,49 € /SMS s uključenim PDV-om.

Kolinda najavila da će pratiti Eurosong, Hrvati je napali: ‘Žalosno, toliko o poštivanju’

Polufinalne večeri

U polufinalnim večerima o prolazu u finale odlučuju isključivo gledatelji. Gledatelji zemalja koje nastupaju u prvom finalu mogu glasati te večeri, i obrnuto. Zemlje koje se ne natječu na Eurosongu, odnosno njihovi gledatelji, mogu početi glasati na kraju prijenosa zadnje generalne probe, a ono je otvoreno sve do početka prijenosa uživo. Za sve ostale, glasovanje u polufinalu će se otvoriti nakon zadnjeg nastupa i trajat će otprilike 15-25 minuta. Kada se glasanje zatvori, 10 pjesama koje su najbolje prošle dobit će bodove od 1 do 8, 10 i 12.

Finalna večer

U finale Eurosonga od ukupno 37 pjesama donosi 26 odabranih, odnosno 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, 10 iz drugog, ‘Big 5’ zemlje i zemlja domaćin.

Glasanje za gledatelje čije se zemlje ne natječu bit će moguće nakon generalne probe dan prije finala, a glasanje će se zatvoriti kada počne prijenos uživo. Za sve ostale, uključujući i Hrvatsku, u finalu će moći glasati prije nego počne prvi nastup, a glasanje će ostati otvoreno 25-40 minuta nakon zadnjeg nastupa. U finalu mogu glasati gledatelji svih 37 zemalja koje se natječu.

Osim gledatelja, glasaju i svi stručni žiriji 37 zemalja, a glasove će natjecatelji od njih dobiti temeljem svog nastupa na generalnoj probi u petak 10. svibnja, a onda će se bodovi zbrojiti. Ukoliko prvo i drugo mjesto bude izjednačeno, pobjednik Eurosonga bit će onaj koji je dobio više bodova od publike iz zemalja koje nastupaju, kao i gledatelja iz kategorije ‘Rest of the World’.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.