Foto: YouTube

Tomislav Ivčić ostavio trag u Domovinskom ratu: Smrt ga maknula od političkog života

Autor: I.D.

Cijela Hrvatska je prošle godine u Zadru pjevala nezaboravne hitove legende glazbe Tomislava Ivčića. Ta večer bila je natopljena emocijama, a tako je bilo i u studenome u Zagrebu. Njegovi hitovi obilježili su razdoblje prije i tijekom Domovinskog rata. Naime, njegov hit “Stop the war in Croatia” bio je stup nade za Hrvate koji su prolazili pakao rata.

Njegove domoljubne pjesme podignule su obitelji i vojnike da vjera u bolje sutra ipak postoji. Uz to, treba spomenuti da je Ivčić svoju himnu poklonio rodnom Zadru – riječ je o Kalelargi. Još prije rata, snimio je i jednu od najljepših pjesama o Međugorju, ali i prvu autorsku ploču religijskog sadržaja u Hrvatskoj.

”On je bio duboko religiozan i smatrao je da bez vjere ne bi bilo ni njega, i da ta kreacija koja mu je bila dana, on je bio dužan ju društvu, ljudima. I to je i radio. I isto kao sve drugo u njegovom životu, taj album je izašao spontano. On ga je snimio na nekoliko jezika, na njemačkom i na engleskom i hrvatskom jer je htio da se priča o Međugorju, i da se ta tema čuje puno dalje od Hrvatske”, rekla je jednom prilikom njegova kći Izabela.

‘On je bio svjetski čovjek, bio je Hrvat’

Baš kao što je ’91. htio da cijeli svijet čuje da Hrvatska vodi obrambeni rat. Zemaljsku kuglu tad je obišla treća njegova himna. Ovog puta, himna miru. “Mnogi su ga zvali da ostane svugdje. On je 90-ih potpisao s najvećom njemačkom izdavačkom kućom ugovor, prvi Hrvat koji je to napravio za izdavanje albuma na engleskom jeziku”, otkrila je Ivčićeva kćer.

“On je bio svjetski čovjek, bio je Hrvat i bio je domoljub koji to nije isticao ekstremistički. Stop the war in Croatia nije ratna pjesma, ona je stvarno pjesma mira i to nekako najbolje opisuje mog oca”, otkrila je Izabela. Iako je svojim opusom od više od 200 pjesama i 23 albuma koji su prodani u 2 i pol milijuna primjeraka zadužio hrvatsku zabavnu glazbu, žalosti činjenica da još uvijek nije dobio Porin za životno djelo.

“Mislim da moj otac najmanje što je zaslužio je zaslužio Porina. Da li će se to promijeniti, meni će biti drago ako se promijeni, ako se ne promijeni, moj otac je ostavio ostavštinu koja je neizbrisiva”, govori Izabela. Suprugu Slavicu, sina i dvije kćeri  Ivčić je smatrao svojim najvećim uspjehom.




Europljani hvale Albininu pjesmu: ‘Ovo nisam očekivao od Hrvatske. Najbolji nastup od 1999. godine’

Podsjetimo, Tomislav Ivčić tragično je skončao u prometnoj nesreći 4. ožujka 1993. godine, kada je zadarski glazbenik nastanjen u Zagrebu bio apsolutno najutjecajnija estradna zvijezda u novoj državi, iza koje su ostale mnoge poznate pjesme koje se i danas pjevaju. Ivčić je bio “kralj dijaspore” mnogo prije nego što se Mate Bulić uopće počeo profesionalno baviti pjevanjem.




Ivčić je bio aktivan i u politici, a 1990. godine postao je član Hrvatske demokratske zajednice. Nakon tri godine kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Građani su ga i izabrali za predstavnika, no poginuo je nekoliko tjedana prije stupanja na dužnost.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.