Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Tereza Kesovija o kratkom flertu s bivšim predsjednikom u Vlaku slobode: ‘Tako ste zgodni’

Autor: B.G.

Doajenka hrvatske glazbe, Tereza Kesovija, primila je, prije nekoliko godina, visoko francusko odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti, a rujnu 2021. godine i priznanje Dubrovačkog vjesnika za promicanje slave Dubrovnika u svijetu.

Nedugo nakon toga je u emisiji Briefing ispričala brojne zanimljivosti iz svoje bogate glazbene karijere, a između ostalog otkrila je što misli o Titu te što je jednom prigodom bivšem predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

“Dr. Franju Tuđmana sam poštovala kao predsjednika. U čuvenom vlaku za Knin sam mu prišla i rekla mu: ‘Gospodine predsjedniče, zašto se malo češće ne smijete, a tako ste zgodni kad se smijete'”, prisjetila se Tereza, ne otkrivši što joj je on na to odgovorio.

Foto: Ranko Suvar/CROPIX

‘Jako je volio da sjedim pokraj njega’

Za Josipa Broza Tita tvrdi da je neprikosnoveni šarmer. “On za mene nije bio Tito niti maršal Tito, nego je bio i ostao Josip Broz. Za njega se pričalo da je Rus. A on je govorio zagorski. Jako je volio da sjedim pored njega i da mu pjevam Nabucco. Ja sam ga na jednom skupu zapjevala, a Stane Dolanc se ustao i počeo plesati. Tito mu je rekao ‘Što to radiš, sjedi tamo! To se sluša, na to se ne pleše’”, ispričala je Tereza.

 Ispričala je i zbog čega će Francuska uvijek biti njezina druga domovina: “Jesam i bit ću dok sam živa veza između Francuska i Hrvatske. Francuska je moja druga domovina, čudesna zemlja koja jako puno daje svakome tko dođe ako se prilagodi zakonima”, ispričala je.

Tita sablaznila pjesma Bijelog dugmeta: Poslije osam sekundi učinio nešto nezamislivo za ono doba




“Danas su tamo nemiri jer su u Francusku došli neki čudni ljudi koji ne bi ništa radili, a za svoj nerad bi primali plaću. Ja sam došla s namjerom da radim. Jugoslavija je tada imala pozitivan predznak. Imala sam putovnicu koju su svi poštivali. Nije im bili bitno koji je glavni grad, nego im je bilo bitno da postoje Dubrovnik i Tito. To je činjenica. Ne može mi nitko reći da govorim neistinu jer nisam rođena 1991. nego puno prije”, zaključila je Tereza.




Autor:B.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.