Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Srpski pjevač iznenadio pričom: ‘Tjerali nas da vršimo nuždu na uniformu i psujemo Tita’

Autor: I.D.

Pjevač Aco Pejović uvijek je otvoreno i bez zadrške govorio o privatnom životu, ali i golgoti koju je prošao u ranoj mladosti. On se prije nekoliko godina, gostujući na televiziji, prisjetio kako je završio u zatvoru. “Želio sam otići iz zemlje, i to u Francusku, gdje sam imao ujaka. Pošto sam mu godinu dana ranije već bio u posjeti i putovao samo s tadašnjim crvenom putovnicom, nisam znao da je u međuvremenu uvedena viza”, započeo je.

“Sve je išlo po planu dok me na prijelazu iz Italije u Francusku nisu izveli iz autobusa, kada su krenule prave muke. Prespavao sam na klupi kod carinika i sutradan otišao za Torino u francusku ambasadu u želji da mi daju vizu, ali su me samo izbacili napolje, pa sam vlakom probao stignuti do Semberija, prvog grada u Francuskoj. Međutim, policija me je i tu pronašla, uslijedilo je privođenje, pa noć u zatvoru, kada su me dugo ispitivali”, pričao je tada Pejović.

“Pomislili su da bježim pred zakonom i da sam počinio neko razbojništvo, dok im na kraju nisam objasnio da idem u Francusku zbog nastupa. Ipak, udarili su mi pečat zabrane ulaska od dvije godine i deportirali me u Italiju. Tamo sam prenoćio na klupama zajedno sa dva klošara i pitao se hoću li ću dočekati jutro”, otkrio je.

Foto: Josko Supic / CROPIX

‘Vojni rok sam počeo služiti 1990. godine’

“Pošto sam neviđeno tvrdoglav, sutradan sam ušao u jedan šinobus koji je prevozio radnike preko granice i pokušao posljednji put domoći se Francuske. Čim sam sjeo, začuo sam pištaljke i vidio policajce kako trče. Odsjekao sam se od straha, ali se ispostavilo da su jurili male Arape koji su krali nešto iz spavaćih auta. Kada su se vrata vlaka konačno zatvorila, bio je kraj moje agonije”, prisjetio se karizmatični pjevač, koji je se, usprkos tome što je živio u Francuskoj, vratio se tada u Jugoslaviju zbog odsluženja vojnog roka.

“U Francuskoj sam se jednom čak zaposlio i na gradilištu, radio sam sedam dana, ali mi je gazda osmog dana uručio kuvertu s plaćom jer sam svaki dan kasnio. Tako se moje lopatanje neslavno završilo. Iako sam veliki patriot i volim svoju zemlju, nisam imao namjeru ići u vojsku. U to vrijeme mi se činilo da je to gubljenje vremena, ali sam kasnije, kad sam je odslužio, shvatio da nisam bio u pravu”, nastavio je.

“Vojni rok sam počeo služiti 1990. godine kao vezista. Tamo sam stekao divne prijatelje – Predraga Kovača i Fišu Nedžada. Jednog dana smo se, dok smo pod jednim drvetom pili pivo, jeli napolitanke i pušili „filter 160“, zakleli da ćemo biti kumovi”, rekao je on ranije u emisiji “Iz profila”.

Cetinski se zainatio bivšoj ženi, zbog nje napravio drastičan potez: ‘Zaradio sam neke novce’




“Jednom prilikom neki oficir poslao je mene i kolegu da mu kupimo pizzu u gradu, ali čim smo s uniformama JNA ušli u pizzeriju, počeli su nas maltretirati. Tjerali su nas da se svlačimo i vršimo nuždu na uniformu, da psujemo Tita i Miloševića, a htjeli su nam urezati i zvijezdu na čelo. Na svu sreću taj prijatelj je vidio da vrata nisu zaključana i uspjeli smo pobjeći, a mogli smo se ne vratiti živi. Kad je došlo vrijeme da krenem kući, mojoj sreći nije bilo kraja”, sjećao se Aco, kojem je život dvanaest godina kasnije ipak priredio lijepo iznenađenje.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.