Foto: Maja Prgomet / CROPIX

Thompson podsjetio na poznatu hrvatsku mučenicu: Uz nju se veže čuvena legenda

Autor: T.Š.

Pjevač Marko Perković Thomspon na svom službenom Facebook profilu objavio je poznatu pjesmu naziva “Diva Grabovčeva” povodom prve nedjelje u srpnju kada brojni vjernici hodočaste na mjesto gdje prema predaji počiva hrvatska mučenica Diva Grabovčeva.

Početkom dvadesetog stoljeća hrvatski arheolog i povjesničar umjetnosti Ćiro Truhelka otvorio je grob i znanstveno potvrdio da u njemu leže kosti mlade lijepe djevojke od 16 ili 17 godina. Njen grob se nalazi na Kedžari, usred Vran planine. Divu je, kaže legenda, u cvijetu mladosti ubio razuzdani turski plemić jer je odbila njegovu prosidbu.

Diva Grabovčeva, kći Luke i Luce Grabovac živjela je u Rami, negdje u 17. stoljeću, u vremenu turske vladavine. Njeni roditelji su je dobili u poodmakloj dobi, a kada je bila dovoljno odrasla počela je čuvati stado ovaca. Bila je izrazito lijepa te je plijenila pozornost velikog broja mladića.

“…Bila jednom u tim davnim danima,
Grabovčeva lijepa kći,
Gdje iz kamena voda teče
Na Hercegovu tlu,
Gdje iz kamena…

Objavljuje Marko Perković ThompsonNedjelja, 30. lipnja 2024.

 

Turčin nije prihvaćao negativan odgovor

Kako legenda kaže, jednom prilikom kada je sa svojim prijateljicama bila na mjesnom bunaru, pored njih je prošao turski mladić Tahirbeg s Kupresa, kojemu je Diva odmah zapela za oko. Nakon toog susret često je smišljao razloge kako bi došao u Ramu i Varvaru i susreo lijepu djevojku.




S vremenom se Tahiberg zaljubio u Divu te ju je odlučio zaprositi, no ona je prosidbu odbila jer je bila izrazito pobožna i odana katoličkoj vjeri pa se nije htjela udati za Turčina, koji nije htio odustati te ju je odlučio ponovno zaprositi, no dobio je ponovno isti odgovor, a onda se odlučio na radikalan potez.

Tahirbeg je vrebao priliku kako bi oteo djevojku i na silu je doveo sebi za ženu. Sa svojim slugama otišao je na Vran gdje je Diva čuvala stado, a kad ju je našao Divu, pokušao ju je silom uzeti. Djevojka se borila i tako naljutila nasilnika koji ju je odlučio ubiti nožem.

Thompsona usporedili s Arkanovom Cecom, pjevač odgovorio: ‘To je zbilja smiješna usporedba’




Uz pronalazak groba Dive Grabovčeve veže se još jedna legenda. Navodno ga je slučajno otkrila jedna bolesna djevojka koja je čuvajući stado zaspala na grobu, kad se probudila bila je u potpunosti zdrava. S tom legendom kreće i štovanje hrvatske mučenice i djevice. S vremenom to mjesto pokopa Dive postaje zavjetno mjesto na koje su brojne  djevojke odlazile, iako su se u početku fratri protivili takvim hodočašćima.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.