Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Pokreće se istraga protiv Matanića, ADU poziva studentice: Jedan detalj posebno intrigira

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Redatelj Dalibor Matanić našao se na stupu srama nakon što se doznalo kako je spolno uznemiravao kolegice, ponajviše mlađe. Sam je javno priznao u Facebook objavi šokantne navode o kojima je prvi pisao Večernji list, uz pojašnjenje kako je bio pod utjecajem alkohola i droga, zbog čega se u međuvremenu prijavio na liječenje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je najavio pokretanje izvida o slučaju Dalibora Matanića. Izjavio je kako policija još nije zaprimila nikakvu prijavu vezano za Dalibora Matanića.

“Prema onome što je objavljeno u medijima, postoji sumnja da bi se moglo raditi o kaznenim djelima koja se provode po službenoj dužnosti. U tom slučaju policija pokreće izvide, a siguran sam da će to biti i u ovom slučaju te da će se to koordinirati i s državnim odvjetništvom”,  izjavio je ministar navodeći da će nakon što prikupe više saznanja, odnosno po završetku izvida, MUP obavijestiti javnost o rezultatima.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Službenih prijava protiv redatelja nema

Na pitanje novinara da razjasni jesu li već pokrenuli izvide ili će to tek učiniti, Božinović je izjavio: “Mislim da su pokrenuli, ali nisam policijski službenik. Ako me pitate je li krenulo jutros, hoće li krenuti večeras ili sutra, bitno je da idu u tom smjeru”, prenio je RTL.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, tijela zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU) također će pokrenuti svoje izvide među studenticama. Izvori iz ADU napominju kako je Akademijino povjerenstvo za prijave predložilo upravi da hitno pozovu studentice kojima je Dalibor Matanić kao vanjski suradnik držao predavanja tijekom jednog semestra.

Ida Prester priznala koliko dugo zna za priče o Mataniću: ‘Čula sam od fotografa’




Zanimljivo, ADU je jedna od rijetkih institucija u visokom obrazovanju s pokrenutom službenom stranicom za prijave seksualnog uznemiravanja, naziva “Nismo tražile“, a navodno protiv Matanića nisu podnesene prijave putem iste, što je vrlo neobična informacija.

Naime, prije tri godine uslijedio je niz prijava za seksualno uznemiravanje na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Prijave su podnijele uglavnom anonimne osobe.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.