Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Meri Cetinić objavila pjesmu posvećenu Saboru: ‘Sutra će ti unuk reći sve je proda propalica’

Autor: T.Š.

Hrvatska glazbenica, skladateljica, kantautorica Meri Cetinić podijelila je vrlo znakovit status na društvenoj mreži Facebook, koji je izazvao veliku pažnju njenih pratitelja i javnosti.

“Mjesec je srpanj, a dobio je ime po alatki srpu, kojim su nekad marljive žene žele zrelo žito i osigurale kruh svakdašnji”, započela je status pa nastavila pjesmom “Ne prodaji sine zemlju”.

“Ne prodaji sine zemlju, ne prodaji sine zemlju da te kunu tvoja dica sutra će ti unuk reći sve je proda propalica. Ne prodaji, sine, zemlju naročito nemoj strancu. Kad ne budeš zemlje ima, u debelom bit ćeš lancu. Stranac će ti gazda biti, ti njegova vječna sluga šta si zemlju proda strancu, ‘vatat će te bijes i tuga. Možeš imat brdo zlata, znadeš li, sine, za to? Stranac će ti sutra reći ‘s moje zemlje nosiš zlato’. U zemlji je sve bogatstvo ona sve na svijetu daje, a zlato je jedan metal koji samo lažno sjaje. Ne prodaji sine zemlju. Ne prodaji”, glasila je pjesma.

Mjesec je srpanj, a dobio je ime po alatki srpu, kojim su nekad marljive žene žele zrelo žito i osigurale kruh…

Objavljuje Meri CetinićSrijeda, 3. srpnja 2024.

 

Djelo narodnog pjesnika iz Drniša

Cetinić je na kraju objave istaknula kako je pjesmu napisao narodni pjesnik Stipe Grcić iz Drniša, a napisao je zbirku pjesama pod naslovom “Ne prodaji sine zemlju” i posvetio je Saboru RH.




Stipan Stipe Grcić iz Badnja kod Drniša, rođen je 18. rujna 1938m, a preminuo je 11. veljače prije četiri godine. U književnom svijetu javio se 1989. zbirkom pjesama Cvijet, objavljenoj u Književnom klubu iz Splita.

Hrvatska glazbena diva slavi 71. rođendan, život je nije mazio: ‘Ne želim se prisjećati’




Profilirao se kao pučki pjesnik zanimljiva opusa i tematskih odrednica vezanih za osjetljivu sliku socijalne problematike u društvu koje bi trebalo biti pošteno, duboko humano. Objavio je Cvijet, 1989.: Drnišu, vraćam se tebi, 1994.; Stipin mačak, 1999.; Svak mi leže, 2001.; Ljubav i vino, 2003.; Moj svijet, 2005.; Ne prodaji sine zemlju, 2007.; Umorna zemlja, 2009.; Barba Stipan za dicu, 2015.; Zagoranac, 2015.; Dama na plaži, 2016.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.