Foto: Privatna arhiva Alin Kavur

Dado iz Smogovaca otkrio detalj sa snimanja: ‘Poslije sam saznao’

Autor: T.Š.

Glumac, gitarist, aktivist i voditelj Alin Kavur najpoznatiji je po ulozi Dade iz “Smogovaca”, Nosonjina sina i Štefekova prijatelja. Godinama je živio u Australiji, kamo se sa 15 godina, nakon snimanja “Smogovaca” i Univerzijade 1987. godine, uputio s roditeljima.

Prije nekoliko godina iznenada mu je preminula supruga, koju je upoznao 1998. godine. Danas je samohrani otac četvero djece i djed, s adresom u Zagrebu, a pozornost javnosti privukao je organizacijom prve hetero parade u Hrvatskoj.

Nedavno se prisjetio svog filmskog tate Nosonje, a u razgovoru za 7dnevno otkrio je čega se posebno sjeća sa snimanja ‘Smogovaca’, a on je otkrio kako je riječ o dvije vrlo upečatljive scene.

Čuvena scena u kojoj je Dado od Marine dobio šamar jer joj je predložio da se igraju mame i tate, Foto: Privatna arhiva Alin Kavur

“U sjećanju mi je ostala scena koju smo snimali u zagrebačkom ZOO-u. To je scena u kojoj moj tata Nosonja padne u bazen s morskim lavovima. Naime, zbog hladnoće vode čekalo se ronilačko odijelo. Kako odijelo nije stiglo, Nosonja je odlučio skočiti bez njega. Nasreću, scena je snimljena od prve jer je tekst, nakon što sam ga pitao: “Tata što radiš tu”, od hladnoće jedva izgovorio: “Kupam se, sine”, ” otkrio je Dado prvu scenu pa progovorio o drugoj, za njega, bolnoj sceni za koju je tek kasnije saznao što joj je prethodilo.

“Uz tu scenu, nikada neću zaboraviti ni scenu kad se Marina i ja igramo u mom stanu. Naime, nakon što sam joj predložio da se igramo mame i tate, od nje sam dobio šamarčinu. Scenu smo ponavljali nekoliko puta jer nisam napravio dovoljno začuđujući izraz lica ili sam se izmaknuo od šamara. Redatelj Milivoj Puhlovski, tek sam poslije saznao, šapnuo je Marini da mi ovaj put odvali pravu šamarčinu, naravno, ta scena je prošla od prve, a za iduću su me morali šminkati jer mi je lice bilo crveno od šamara”, otkrio nam je Kavur.

“Snimanje “Smogovaca” bilo je nešto neopisivo lijepo, naime, počeo sam snimati s osam godina, a trajalo je do moje 15. Tako da smo svi postali kao jedna obitelj. Tijekom snimanja bilo je smijeha i puno zezanja. Ja sam izabran za ulogu Dade preko ansambla dječje drame tadašnjeg RTZ-a koju sam pohađao osam godina. To mi je bio ulaz za glumačku akademiju, ali 1987. godine s roditeljima sam se preselio u Australiju”, prisjetio se ovaj poznati Zagrepčanin, koji ima jednu zanimljivu želju kada je u pitanju gluma.

Nosonja iz Smogovaca preminuo u neimaštini, oglasio se Bongo: ‘Progonili su ga’




“Ako bih dobio ponudu za kvalitetan film, naravno da bih se odazvao. Bilo bi super snimati film sa starom ekipom glumaca i nekim novima”, rekao nam je Dado iz ”Smogovaca”, koji danas živi život ispunjen ljubavlju, radi kao voditelj na lokalnoj televiziji, a osim humanitarnog rada, posljednjih godina angažirao se i politički. “Zadovoljan sam svojim životom i zahvalan dragom Bogu na predivnoj djeci i unucima”, poručio je Kavur i zaključio: “U Hrvatskoj se najljepše živi – druženja, susjedski odnosi, ispijanje kava uz razgovor, običaji, tradicije, u tom smislu definitivno živimo puno bolje od razvijenih zapadnih zemalja.”




Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.