Foto: Davor Pongracic

Sada se zna od koga je Kolinda naslijedila ljepotu: Pogledajte kako joj je majka izgledala u mladosti

Autor: I.D.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović rijetko je kada za medije spominjala svoju mamu Dubravku Grabar. Naime, ako je sudeći po fotografiju njene mame iz mladih dana, njih dvije su fizički slične kao “jaje jajetu”.

Posljednja izjava Kolindine majke u medijima bila je 2019. godine, kada je komentirala predsjedničke izbore i glasovanje u Rijeci.

“Ja mislim da Rijeka ionako malo glasa za nju. Rijeka je multinacionalna, više je, neću reći čija”, rekla je Dubravka za N1 davnih dana, a dali smo si truda pa smo “iskopali” njenu fotografiju iz mladosti. Na prvu smo pomislili da je na fotografiji Kolinda, ali…

Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Poznato je da se Kolindini roditelji ne vole često pojavljivati u javnosti, ali njihova priča postala je poznata javnosti kada se Kolinda kandidirala za predsjednicu republike Hrvatske.

Evo kako je Kolinda dobila ime

Njeni roditelji živjeli su u selu Lubarska pokraj Martinova Sela na Rječini, gdje je Kolinda provela svoje rane godine. Nakon toga, obitelj se preselila u Grobnik zbog očeva posla.

Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Kolindin otac Branko bio je mesar, a majka Dubravka mu je pomagala. Kolinda je njihovo prvo dijete, rođena je 1968. godine, a ime su joj dali inspirirani pjesmom Zdenke Vučković.

“U to vrijeme, kad sam ja trebala roditi, nije bilo ultrazvuka, ali sam ja osjećala da će biti djevojčica za koju smo imali ime Ksenija. Da se rodio dječak, bio bi Arsen. Rodila sam je ranije nego što sam trebala, a baš te večeri moj muž cijelu je noć bio vani pa me moja majka Ivanka vodila u bolnicu.




Kad se muž pred jutro dobro raspoložen vratio kući, čula sam ga kako pjeva tada poznatu pjesmu Zdenke Vučković ‘Daj, daj, daj, Kolinda’. Tad sam njemu iz inata rekla da neće biti Ksenija, nego Kolinda”, ispričala je jednom prilikom za Globus Dubravka.

Milanović je flegma, a Kolinda je bila baš fanatična: To mu zamjeraju, ali Zoki je mudar i zna što mora raditi




Školovala se u SAD-u

Poznato je da je Kolinda dio svog školovanja odradila u Sjedinjenim Američkim državama, a jednom je prilikom izjavila: “U Ameriku me poslao tata mesar, a ne Tito”. To je rečenica kojom je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala svoje školovanje 1986. godine u američkom Los Alamosu.

Foto: Privatni arhiv CROPIX

Kako je to tada bilo moguće? Valja podsjetiti da je riječ je o “slobodnim osamdesetima”, vremenu nakon bankrota države koji nikada nije formalno oglašen i godinama koje su prethodile brutalnoj agresiji na Hrvatsku.

Milanović je flegma, a Kolinda je bila baš fanatična: To mu zamjeraju, ali Zoki je mudar i zna što mora raditi

I zaista, učenička razmjena sa Sjedinjenim Državama u tim je vremenima funkcionirala kao i danas. Na nju su odlazili uzorni učenici koji su dobro poznavali jezik, koji su na testovima pokazali motiviranost i znanje te neke kvalitete koje su njihovim američkim domaćinima bile bitne.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.