Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ratne fotografije Novih fosila: Na ličkom bojištu imali koncert

Autor: I.D.

Na Facebook stranici “Gospić kroz prošlost” osvanule su fotografije Vladimira Kočiša Zeca te ostatka grupe Novi Fosili iz 1992. godine, koji su navodno zajedno s Parnim Valjkom i Fantomima nastupali u Pučkom otvorenom učilištu usred Gospića. Glavni grad Ličko-senjske županije tada je bio u teškom stanju zahvaćen Domovinskim ratom.

“O velikanima hrvatske estrade na ličkom bojištu 1992. iznosila sam u TV emisiji Na prvoj crti gsp. Zorana Vrbatovica Vrbe. U okviru sudjelovanja hrvatskih estradnih umjetnika koji su hrvatskim braniteljima pružali potporu u najtežim trenutcima obrane Domovine slikala sam i ove ratne događaje. Od poznatih zvijezda na fotografijama su gospođa Mirna Berend, Nela Eržišnik, Radojka Šverko, dragi nam Vladimir Kočiš Zec, Aki Rakimovski, grupa Malibu i drugi”, započela je objavu Ljiljana Zmijanović, bivša je pripadnica 113. brigade.

“Neka ove snimke, a ima ih još, budu podsjetnik i vodilja onima koji su u tim događajima sudjelovali, ali i informacija onima koji imaju interes za sva događanja na ličkoj bojišnici. Bio je to jedan od rijetkih trenutaka kada su se ratnici imali prilike odmoriti i biti počašćeni glazbom najznačajnijih umjetnika i domoljuba hrvatske estrade”, nastavila je u objavi.

‘Bili su dovoljno hrabri doći u Gospić’

“U najtežim trenutcima veliki umjetnici hrvatskog naroda našli su vremena i načina sudjelovati u obrani Domovine, dajući potporu hrvatskim braniteljima na najbolji mogući način, pjesmom i potporom”, zaključila je Ljiljana uz mnoštvo fotografija iz Domovinskog rata. Ispod slika na kojima su Novi Fosili jedna je mještanka komentirala tadašnje stanje u Gospiću: “Mi u tom ratnom ludilu slušamo Parni valjak, Zeca i Fantome, koji su bili dovoljno hrabri doći u Gospić i odraditi koncert za pamćenje.”

Podsjetimo, pjesma koju su 1991. skladali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić ‘Moja domovina’ po prvi je put emitirana 15. rujna 1991. godine na kraju HRT-ovog Dnevnika. Priredio ju je Nikša Bratoš, a opjevao je Hrvatski Band Aid, sastavljen od 138 hrvatskih glazbenika iz svih krajeva zemlje. Tijekom Domovinskog rata, često se je puštala kao podizač morala kod hrvatskih branitelja i građana smještenih u skloništima te je ubrzo poslala neslužbena himna Lijepoj našoj.

Pojavila se snimka iz Kumova: Momčilo trčao pred oltar, glumci mahali zastavom ispred crkve




Moja Domovina” je postala najtrajnija glazbena ostavština Domovinskog rata. Njezine stihove danas znaju gotovo svi građani Republike Hrvatske. Često se emitira u radijskom programu na važne datume hrvatske povijesti, a neizostavna je podrška s tribina, iz grla hrvatskih navijača tijekom utakmica hrvatskog nacionalnog tima.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.