Foto: Pexels

Psiholog otkrio najveće greške parova, pucaju veze i brakovi: ‘On je dobar prema meni, ali’

Autor: I.D.

Već ste nekoliko godina u vezi, ali još uvijek niste sigurni je li vaš partner onaj pravi? Kada je pravo vrijeme za preispitivanje veze i može li sama sumnja biti znak da ta veza nije za vas? Na ova pitanja odgovorio je psiholog Dušan Blagojević u emisiji “150 minuta” srpske televizije. Također je objasnio zašto ženama često “nešto nedostaje” kod muškaraca, koje su crvene zastavice na početku veze i zašto parovi često nakon mnogo godina shvate da nisu jedno za drugo.

“Ove teme su kompleksne, pa se trudim da im ne priđem površinski. Danas se možemo fokusirati na početne faze veze. Što manje nekoga poznaješ, to su sigurniji načini da pogriješiš. Tome možemo prijeći malo ironičnije i duhovitije – što manje voliš, poznaješ i poštuješ sebe, to ćeš boljeg partnera naći. To je, naravno, pod velikim navodnicima”, započeo je.

“Ako budeš ignorirala svoj sram, savjest i intuiciju, to znači da ćeš boljeg partnera pronaći. Što manje poštuješ svoje granice, veza će ti biti bolja. Još nešto u čemu mnogo griješimo, to je ‘što si više ljubomorna, više ga voliš’, ‘što te ljubav više boli, to znači da je ona sudbonosna'”, rekao je Dušan i otkrio najveću grešku u ljubavi.

Foto: Pexels

‘Jako je važno da znamo svoja uvjerenja i vrijednosti’

“Ljubav ne treba biti vatromet, šumski požar, nego tiho postojanje, ali problem je kad to obilježimo kao dosadno. Meni vrlo često dođu i kažu ‘Dušane, on je dobar prema meni, lijepo se ponaša…’, ja sad čekam da čujem dalje i na kraju bude ono kobno ‘ali’… ‘Ali, nešto mi fali’. Lutko, da ti nije premalo toksičan? Ima jedno pravilo, drama je mama. Ovo je obrnuta psihologija koja na smiješan način treba nam pokazati gdje griješimo”, objasnio je Dušan.

“Ne pravi se kompromis sa suštinom. Jako je važno da znamo svoja uvjerenja i vrijednosti. Primjer, ukoliko je meni jako važno da imam obitelj, da budem posvećen otac i da živim u Srbiji, a moja partnerica ne želi djecu i želi živjeti u inozemstvu, to je nešto što neće trajati”, rekao je Blagojević.

“Ima neko nepisano pravilo da se veze završavaju onako kako su i započete. To ne mora biti točno, jako je teško odgovoriti jer je svaka veza kompleksna. Ukoliko veza ili brak traju dugo, može doći do toga da dvije osobe ne rastu ravnomjerno, istovremeno i ne idu u istom smjeru. Mogu postati dvije paralelne linije koje se više ne dodiruju”, nastavio je.

Nataša iz Hrvatske priznala što joj je šef napravio: ‘Otvorio je aktovku i to mi rekao’




“Zato je važno da više upoznajemo jedno drugo, da ne razmišljamo da smo nekoga osvojili na početku i da više ne moramo razmišljati. Naprotiv, cijelog života smo pozvani da upoznajemo jer se sami mijenjamo. Ako se ja toliko mijenjam koliko sam sebi nepoznat, i moja supruga se mijenja. Pozvani smo da zajedno odvojimo vrijeme za sebe, bez obzira što imamo djecu i posao”, objasnio je Dušan.

“Moramo probati shvatiti da ona i ja nismo neprijatelji. Mi u toj raspravi ne trebamo povrijediti jedno drugo nego riješiti problem. Mi se opustimo, pa se zapustimo i počnemo bezobrazno podrazumijevati stvari koje se ne podrazumijevaju. Treba se sjetiti lijepih riječi, sitnih kapljica ljubavi poput: Hvala, Oprosti Volim te”, objasnio je Dušan.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.