PRVA PUNĐA JUGOSLAVIJE: Umrla je u bijedi bez dokumenata i mirovine, sve tajne je ponijela sa sobom u grob, osim jedne o kojoj bruji Balkan!

Autor: D.D

Prva punđa Jugoslavije odnosno prva dama bivše države Jovanka, prezimena Budisavljević, nije živjela u sjeni svog supruga Josipa Broza. Suprug ju je često vodio po raznim društveno političkim događajima, ponosno dajući svima do znanja da je kao siromašna djevojka sa sela uspjela postati neka vrsta jugoslovenske verzije Jackie Kennedy, piše Klix.ba.

Serija koja ruši rekorde gledanosti!

RTS je jučer počeo s prikazivanje prve od ukupno deset epizoda igrano-dokumentarne serije ‘’Jovanka i tajne službe’’, koja otkriva i razotkriva centre moći, političke intrige u koje je bila upletena i Jovanka. Poznata je činjenica da se drugarica Budisavljević, a kasnije i Broz nije slagala s najviše rangiranim dužnosnicima tajnih službi, koji su čini se imali štošta toga protiv nje. Serija prati najvažnije događaje iz njezina života, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, do potpune izolacije i života u nehumanim uvjetima, navodi Klix.

Scenarij serijala potpisuje general Svetko Kovač, a glavni koncept je praćenje Jovanke od Like do Belog dvora. Posebno zanimljiv za gledatelje bit će pregled povijesnih događaja koji su doveli do udaljavanja od Tita, micanje iz javnog života i kućnog pritvora.

Podsjećamo, Titova udovica je nakon njegove smrti živjela bez dokumenata, zdravstvenog osiguranja i mirovine, a živjela je usamljen život u derutnoj vili. Serijal se bazira na arhivskoj građi, kako bi serija što vjernije prikazala psihološki profil Jovanke Broz.

Režiju serije potpisuje Nedeljko Kovačić, a dvije glumice su bile zadužene da što vjerodostojnije odigraju lik Jovanke. Glumica Snežana Savić, legendarna Nina Andrejević iz ‘’Boljeg života’’ utjelovila je lik starije Jovanke, i to nevjerojatnom glumačkom transformacijom, dok mladu Jovanku igra Milica Tomašević. U ulozi Tita se našao Nebojša Dugalić.




Foto: RTS

Jovanka je preminula 20. listopada 2013. godine u teškoj bijedi, totalno u suprotnosti sa svim onim izobiljem koje je pratilo predsjednika SFRJ. Brojni povjesničari su složni u jednom – da je njezin život bio obavijen velom tajni, a u fokusu serije je i njezin dobro poznati sukob sa Stanetom Dolencom. Upravo su Dolenc i general Nikola Ljubičić bili njezini najžešći progonitelji. Navodno je znala njihove mračne tajne. Priča je dodatno pojašnjena, kružila je priča o njihovom sudjelovanju u Hitlerovoj mladeži, što je bila samo jedna od mnogih informacija kojima je raspolagala.

Kako je stigla u Beli dvor?

Jovanka se istaknula svojim ratnim putem odnosno biografijom kao hrabra pripadnica partizana, što ju je i dovelo u Bijeli dvor, a potom i u dobro poznatu vilu u Užičkoj, gdje je bila zaposlena kao dio osoblja. Maršal, koji je bio veliki ljubitelj žena, odmah je primijetio atraktivnu Jovanku, njih dvoje su razvijali odnos koji je prerastao u intimni. No, mišljenje autora serije je da su Jovanku u Užičku i Beli dvor postavile tajne službe. U to vrijeme sve djevojke koje su bile blizu Tita morale su proći sigurnosnu obuku. Morale su biti podobne, kako moralno tako i politički.




Foto: RTS

Nakon Titove smrti kreće drama. Već je poznato kako Jovanka i Tito nisu bili u dobrim odnosima nekoliko godina prije njegova kraja, a nadležni su u to doba čak raspravljali treba li Jovanka biti na sahrani.

Njezina ‘’ljubav’’ sa službama nastavljena je i nakon smrti Josipa Broza. Derutna vila bila je konstantno pod nadzorom. Šefovi su se navodno bojali da bi mogla napisati memoare, koji ipak nisu nikada pronađeni. U seriji se progovara i o stranim medijima koji su Jovanki nudili bogatstvo za intervjue, no ona se nikada nije oglasila. BBC, CNN, Sky News tražili su od nje da samo kaže iznos.

Upravo zbog bojazni da bi mogla progovoriti uzeli su joj osobnu kartu i putovnicu da ne bi svoju impresivnu životnu priču ”dala” nekom mediju ili u inozemstvu pisala memoare. Moamer Gadafi nudio joj je azil u Libiji. Žilava Ličanka, kako je jednom prilikom nazvala samu sebe ipak je sve svoje tajne odnijela u grob. Serija se može pratiti svakog ponedjeljka na RTS-u, a planira li se prikazivanje u Hrvatskoj još nije poznato.

Autor:D.D
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.