Foto: Unsplash/Kyle Broad

Požalila se na nemoguću situaciju, Hrvati joj poručili: ‘Spakiraj kofere i bježi’

Autor: F. P.

Život je po prirodi nepredvidiv i pun poteškoća. Nošenje sa raznim problemima iziskuje strpljenje i snalažljivost, a ponekad neugodnosti iskoče kad ih se najmanje očekuje. Situacija je time teža ako se radi o mladoj majci koja osniva obitelj, u što se uvjerila jedna Hrvatica koja je zatražila pomoć na društvenim mrežama.

U Facebook grupi ‘Mamine tajne anonimne i javne‘ osvanula je objava nepoznate majke koja je zapala u probleme. Pojasnila je kako je došla u financijsku ‘slijepu ulicu’ jer muževa plaća kasni i po mjesec dana, a njena skoro u cijelosti ode na pokrivanje rata dva kredita koje otplaćuje, kao i na rješavanje dugova kreditnih kartica.

“Razmišljala sam da pustim sve, nek’ me ovrše i skidaju s računa, na 1/4 bi mi mogli uzimati 200 eura. Kako proglasiti osobni bankrot? Da li mi smiju uzeti auto (vrijednost oko 4 000 eura)? Dugovi su preveliki postali i ne znam koliko bi mi kartične kuće htjele/mogle uzimati mjesečno”, požalila se žena, na što je dobila brojne komentare.

Foto: Screenshot/Facebook

‘Malo neodgovorno s njegove strane’

Neki su se fokusirali na činjenicu da je njen muž u lošoj poslovnoj situaciji. Jedna članica grupe je rekla da mu čestita na strpljenju te da bi ona već otišla s posla da joj plaća kasni, dok se druga pak pitala zašto nije pronašao drugi posao sa boljim uvjetima. “Malo neodgovorno s njegove strane”, dodala je.

“Nemojte me razapet sada, ali ljudi moji kako se možete toliko zaduživati? Nekako mi nije jasno ovo sve što ste naveli. Ok muževa plaća ako kasni jedan mjesec, drugi, pa neće mjesecima volontirati. Ne znam, meni to nije jasno, ili sam ja toliko strašljiva i samo na sigurno idem ili sam budala”, ističe se komentar druge Hrvatice.

Sličnog mišljenja bilo je i nekoliko drugih ljudi. U jednom komentaru je pisalo da se sama dovela u takvu situaciju te da je bila financijski neodgovorna, a par drugih joj je savjetovalo da se riješi kartica koje otplaćuje. “Kreditne kartice su živo zlo, čim ih nekako isplatite odmah ih se riješite”, zaključila je autorica komentara.

Ovako je Nives izgledala tijekom braka sa Dinom: Jedan detalj nemoguće je zaobići




‘Nismo vidjeli izlaz u Hrvatskoj’

“Nas je takav “zid” natjerao na odlazak iz Hrvatske. Dva kredita, diners, stan u najmu, on solidnu plaću imao, ja 500e porodiljnog, što dalje je bilo sve gore uz sve troškove i malo dijete. Na kraju smo se pokupili i otišli jer nismo vidjeli izlaz u Hrvatskoj”, “Pakujte kofere i vanka, jedini izlaz iz te krize”, poručilo joj je dvoje članova.

Preostali komentari sveli su se uglavnom na dvije opcije. Jedna strana joj je savjetovala da si nađe kakav posao sa strane i ode u banku zamoliti odgodu plaćanja kredita dok se situacija ne smiri. Druga, i ‘glasnija’ strana, istaknula je mogućnost otvaranja zaštićenog računa, preko kojeg bi primala sredstva izuzeta od ovrhe.




Sve ovo u velikoj mjeri podsjeća na situaciju našeg poznatog glumca, Kristijana ‘Kikija’ Ugrine. On je prije nekoliko godina zapao u probleme kada je pristao biti jamac za kredit jednoj kolegici, koja je u međuvremenu preminula. Budući da rate nije mogao otplaćivati, Kiki je zapao u dugove koji su nedavno pokriveni putem dirljive akcije diljem Hrvatske.

Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.