Foto: Screenshot

POPULARNI LIK IZ CRTIĆA ZAVRŠAVA KARIJERU: Optužen je da ‘promiče kulturu silovanja’, a sumnja se i na njegovog kolegu

Autor: Andrej Jelušić

Animirani je lik iz serije crtića Warner Bros. Looney Tunes i Merrie Melodies, popularni tvor Pepe Le Pew završio je svoju filmsku karijeru.

Kako piše New York Times, simpatični Pepe imenovan među likovima iz djetinjstva koji su “normalizirali kulturu silovanja”.

“Gdje si nestala, moj ljubavni oblačiću? Ja tražim da te nađem!”, znao je zavapiti Pepe Le Tvor, predstavljen 1945. Prikazan kao crno-bijeli tvor koji je ujedno i Francuz, Pepe je u neprestanoj u potrazi za ljubavlju, no mnoge ženke nisu bile oduševljene njegovim udvaranjem.

Iako je Pepe mnogima lijepa asocijacija na djetinjstvo, u današnjem svjetlu on je zlostavljač, prenosi Jutarnji list.

Među likovima iz djetinjstva koji su “normalizirali kulturu silovanja” spomenut je i Speedy Gonzales jer ima “prijatelje” koji su “pomogli popularizaciji korozivnog stereotipa pijanih i letargičnih Meksikanaca”. Pepe je već ranije optužen za širenje stereotipa o Francuzima.

Sada je otkriveno da Pepe Le Tvor neće biti dio filma “Space Jam: A New Legacy”, koji je akcijsko-animirani sportsko-komični film redatelja Malcolma D. Leeja i nastavak filma “Space Jam” iz 1996. u kojem uz Zekoslava Mrkvu glumi i košarkaška legenda Michael Jordan.

U novom nastavku filma koji bi trebao biti premijerno prikazan ove godine glumit će, pak, LeBron James, košarkaški heroj današnjice.




Pepe Le Tvora stvorio je pokojni američki redatelj animiranih filmova i karikaturist Chuck Jones, koji je kreirao i Zekoslava Mrkvu, Paška Patka, Kojota, Pticu Trkačicu i ostale.

Linda Jones, 83-godišnja kći pokojnog Chucka Jonesa, u intervjuu za TMZ, rekla je da se “snažno ne slaže s idejom da je umiljati tvor iako pridonio kulturi silovanja” i da “ne misli da je itko tko je ikada gledao Pepea bio nadahnut da izađe i siluje ili uznemirava ljude”.

Jones je usporedila Pepea s Charlesom Boyerom, popularnim francuskim glumcem tog doba. Ističe da nema problema s Pepe izbacivanjem iz filma „Space Jam 2”, dodajući kako je i sama zagovornica istraživanja ovako osjetljivih tema, jer je i sama prošla puno toga radeći na mjestu izvršne direktorice vlastite tvrtke.

Dozanje se i kako je Warner Bros Studio ažurirao izgled Zečice Lole u novom filmu kako bi je prikazao na manje seksualiziran način.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.