Foto: Grad Samobor

Oživljava se zapuštena vila u blizini Zagreba: U njoj su pronašli bombe, ali sada se mijenja sve

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Iz Grada Samobora stigle su vijesti, koje su razveselile brojne građane, predivna vila Allnoch, koja se nalazi u blizini glavnog samoborskog trga, neće biti ni prodana, ni razrušena, već će Samobor dobiti predivan muzejski prostor. Godinama su se građani pitali što će se dogoditi s tim velebnim zdanjem, a već kada su počeli gubiti nadu da se išta s vilom može učiniti, na red je došla nova vlast na čelu s gradonačelnicom Petrom Škrobot.

Obnovu tog objekta Grad Samobor prijavio je na financiranje putem EU fondova. Ukupna vrijednost obnove objekta iznosi 8 milijuna kuna, a iz fondova EU financirala bi se u stopostotnom iznosu, izvijestili su iz grada. Grad Samobor dobio je početkom srpnja pretprošle godine novih gotovo 8 milijuna kuna europskog novca. Podsjetimo, gradom je prije toga godinama upravljao Krešo Beljak, čelnik HSS-a, koji se nije kandidirao na prošlim izborima za gradonačelnika Samobora.

Trenutno su u punom jeku radovi na konstruktivnoj obnovi Vile Allnoch, kulturnom dobru RH. Već su izvedeni radovi na obnovi u prizemlju.  Izveden je sloj laganog betona na lučnim svodovima između podruma i prizemlja, a u tijeku su radovi na sanaciji krovišta. Radovi teku sukladno terminskom planu, izvijestila je gradonačelnica Petra Škrobot ranije u objavi putem Facebooka.

Foto: Grad Samobor

U zapuštenoj vili pronađene bombe

Koliko je predivna vila bila zapuštena najbolje govori informacija kako su prilikom pripremnih radova pronađene bombe koje su se godinama nalazile unutar objekta.

“Ovim putem zahvaljujem pirotehničarima koji su izašli na teren te su iste uklonili bez posljedica čime su i službeno započeli radovi na konstruktivnoj obnovi! Izrazito se veselim realizaciji ovog projekta jer je vila Allnoch pravi biser našeg grada, a obnovom ćemo joj vratiti davno izgubljen sjaj!” kazala je gradonačelnica prilikom početka radova.

Vila Allnoch bila je na popisu imovine koja je namijenjena prodaji, no dolaskom na vlast samoborska gradonačelnica Petra Škrobot nije prihvatila ideju da se kulturna baština u samom centru grada proda pa je takvu odluku povukla, ističu iz grada.

Ovi hrvatski gradovi privukli su najviše novih stanovnika




Umjesto prodaje, obnova gradske vile iz 19. stoljeća

“Ponosna sam što je projekt obnove Ville Alnoch, vrijedan 8 milijuna kuna, prvi projekt u našem mandatu koji je prijavljen na financiranje putem EU fondova. Sigurna sam kako će mnogi reći kako postoje puno važnije stvari za rješavanje, međutim EU fondovi funkcioniraju na principu natječaja koji se otvara u određenom trenutku. Vila Allnoch je došla prva na red zato što je prijavljena na fond u kojem se saniraju posljedice potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem 2020. godine te su takvi natječaji trenutno aktualni”, pojasnila je gradonačelnica Petra Škrobot.

“Vila Allnoch sagrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća i sa svojim okolišem je primjer reprezentativne gradske vile. Ustrojbena je jedinica Samoborskog muzeja i vodi se kao Otvorena galerija. Nakon petrinjskog potresa objekt je dobio oznaku privremene neuporabljivosti, no u budućnosti, Samoborski muzej bi u potpunosti mogao kvalitetno oplemeniti sve kapacitete objekta, koristeći ga kao depoe, arhivu, knjižnicu, karantenu za muzejske predmete koji ulaze u muzej.




S obzirom na kulturnu tradiciju i iskustvo, kvalitetnu primjenu našao bi i prostor za izučavanje građe, fotografski studio, kao i galerijski prostor u kojem bi se mogla održavati i tematska predavanja. S obzirom na staklopuhačku tradiciju (Osredek) i tradiciju Samoborskog kristala, osposobile bi se prostorije za staklarsku radionicu i smještaj peći za staklo. U suradnji sa udrugama iz kulture mogle bi se održavati i edukativne radionice izrade keramike. Također, za kvalitetno funkcioniranje objekta, kao i Muzeja općenito, ustrojio bi se i upravljačko operativni prostor za rad stručnog kadra”, pojašnjavaju iz grada.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.