FOTO: Dragan Matić

Ovo je Oliver Dragojević govorio o cajkama: ‘Narodnjaci su iskoristili moment, to je laka zabava’

Autor: Barbara Grgić

Već se mjesecima najavljuju pa otkazuju narodnjački koncerti diljem zemlje – od Rijeke i Osijeka pa sve do Bibinja i Benkovca. Ipak, saga “narodnjaka u Hrvatskoj” svoj je vrhunac doživjela s četiri rasprodane Arene Aleksandre Prijović.

Svi kao da traže magični odgovor na pitanje – kako je taj glazbeni žanr toliko popularan u Hrvatskoj? Zašto nam teatri u osam navečer zjape prazni, a klubovi su do pet ujutro dupkom puni?

‘Narodnjaci su iskoristili moment’

Brojni su pokušali dati odgovor na to pitanje – i to ne samo danas. Davne 1985. godine velikog su Olivera Dragojevića u intervjuu za Yugopapir pitali isto.

“Velika je kriza u zabavnoj muzici. Nema pravih pjevača niti dosta kvalitetnih autora. Zato su narodnjaci iskoristili moment. Ne volim novokomponiranu narodnu muziku, ali to je moj subjektivizam. Kada se sluša narodna muzika publika se ne opterećuje”, rekao je Dragojević te dodao kako se radi o lakoj zabavi.

Prošlo je pet godina od smrti Olivera Dragojevića: Zadnje riječi koje je uputio javnosti bile su njegov životni moto

“Tekstovi narodnjaka su jako loši i zato su pjesme neobavezne. Na našim koncertima običan narod se zamara, jer mora slušati poruku pjesama i poeziju. Takav je balkanski mentalitet. Sve i svašta se sluša u toj novokomponiranoj muzici. Ide se na najniže porive, bez trunke kvalitete. Valjda će se jednog dana kultivirati slušalačka publika koja konzumira svakojake diskografske prevare, uz nove narodnjačke VELIKE HITOVE – kako piše u reklamnim porukama”, zaključio je.




U istom se intervjuu osvrnuo i na činjenicu da Jugoton nije puno ulagao u njegove reklame.

“Jer ja tako želim. Mogao sam imati reklamu koja ubija, ali ne želim se forsirati. Idem normalnim putem i zato mislim da ću uvijek imati svoju publiku. Previše forsiranja nikuda ne vodi. U većini slučajeva karijera takvih pjevača je kratkog vijeka. Ne možeš ljude stalno folirati. Brzo te pročitaju, a tada je krah neminovan”, ispričao je Oliver.

EMOTIVNA ISPOVIJEST UDOVICE OLIVERA DRAGOJEVIĆA: ‘Ja jedino mogu sebe satrat i sebe uništiti, a to ne želim’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.