Foto: TikTok

Ovaj uređaj iz Jugoslavije i danas radi: ‘To je bila kvaliteta, a ne ovo danas’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Korisnica TikToka je objavila zanimljiv video koji je privukao pažnju mnogih. Naime, riječ je o sušilu za kosu napravljenom u doba Jugoslavije, a koje i danas radi. Radi se o fenu koji je proizvela nekadašnja tvornica Rudi Čajavec u Banja Luci. TikTokerica koja je snimila video pitala je pratitelje ima li tko još stariji fen, a da još uvijek radi.

“Rudi. Kvaliteta”, “Imam ja isti, ali je zeleni”, “Taman sam htio reći da imam isti, samo bijeli, a onda si ga izvadila iz kutije. Koristim ga za raspaljivanje roštilja”, “Nekada je sve bilo najvišoj razini”, “To je bila kvaliteta, a ne kao danas, sve traje godinu dana”, neki su od komentara.

U tvornici Rudi Čajavec, koja se prostirala na 84.000 kvadratnih metara, je radilo više od 10.000 ljudi. Imala je proizvodne pogone i u Foči, Laktašima, Čelincu, Šipovu i Ljubiji.

@alma.k17 Najstariji fen na tik toku ? #fypシ #viral #balkan #jugoslavija #retro #historia ♬ Sa druge strane jastuka – Bajaga & Instruktori

Jedan od ponosa jugoslavenske elektronske industrije

U njoj se proizvodilo više od stotinu artikala – televizori, pojačala, oprema za automobile, tranzistorski radio prijemnici i tome slično. Uz “Gorenje”, “Iskru” i “EI Niš” bilo je ponos elektronske industrije nekadašnje SFRJ. Prema procjenama, u 1991. godini u Čajavecu je bilo zaposleno više od deset tisuća ljudi, od čega su dvije tisuća bili inženjeri. Sada se ovdje nalaze butici i trgovine, a nekadašnja menza je postala sala za proslave.

Ključni projekt Vatrenih čini se da je zapeo: Neki se pitaju kako niti pusti milijuni ne pomažu




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.