FOTO: YouTube

Ova je torta savršena za sve prilike, a dobila je ime u čast legendarnog Šurde iz ‘Vrućeg vjetra’

Autor: G.B.

U čast legendarnog Borivoja Šurdilovića Šurde, kojeg je u srpskoj seriji “Vruć vjetar”, utjelovio legendarni glumac Ljubiša Samardžić nastala je i istoimena torta.

Podsjetimo, “Vruć vjetar” je srpska televizijska serija iz 1980. godine koja je u vrlo kratkom roku postala veliki hit u cijeloj državi. Uz Samardžića, u seriji su igrali i Miodrag Petrović Čkalja, Bora Todorović, Vesna Čipčić, Radmila Savićević i Žika Milenković. Valja spomenuti da je prvobitni plan bio da Firgu glumi Danilo Bata Stojković, a ne Miodrag Petrović Čkalja, dok je Šurdu trebao glumii Milan Lane Gutović, a ne Ljubiša Samardžić.

Zanimljivo, upravo je za ulogu Šurde Samardžić 1983. godine nagrađen u Rimu: “Proglašen sam za glumca godine. Sredinom osamedesetih u Mađarskoj sam proglašen za najboljeg glumca i sjećam se da me je na stadionu “Nep” dočekalo 100.000 ljudi, a 50.000 obožavatelja je ostalo ispred ulaza. Takvo priznanje teško da je bilo koji glumac doživio”, rekao je svojevremeno Ljubiša Samardžić.

Torta koja će osvojiti sva nepca

U čast poznatom liku, spletom okolnosti, nastala je i istoimena torta. Savršena je poslastica za sve prilike, priprema se lako, a slastičari garantiraju očaravajući ukus koji će osvojiti nepca.

Kora:

5 bjelanjaka
10 žlica šećera u prahu
5 žlica mljevenih orasa
2 žlice brašna
(ovo su mjere za jednu koru, a potrebno ih je napraviti tri)




Fil:

1l mlijeka
15 žumanjaka
10 žlica šećera
9 žlica brašna
250gr šećera u prahu
250gr maslaca
150gr mljevenih orasa
200gr čokolade za kuhanje
2-3 kesice šlaga od vanilije




Priprema

Umutite bjelanjke sa šećerom pa dodajte brašno i orase i lagano promješajte. Pecite takve tri kore i ostavite ih da se ohlade.

Fil napravite tako što ćete u 1l mlijeka umutiti žumanjke sa šećerom i brašnom. Kada se fil skuha, prohladite ga pa u njega umješajte maslac i šećer. Razdvojite fil na 2 dijela, u jedan dio dodajte čokoladu, a u drugi orase. Umutite i šlag od vanilije posebno u zdjelu.

Filujte koru tako što prvo stavljate šlag od vanile, pa žuti fil, pa korica, pa šlag od vanile pa tamni fil. Preko stavite i žuti i tamni fil i ukrasite orasima.

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.