Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Nesuđena zvijezda Eurosonga na udaru prevaranata: Nekadašnji pobjednik Dore nije postao investitor

Autor: T.Š.

Nakon brojnih hrvatskih pjevača i medijskih djelatnika na društvenim mrežama ponovno su osvanule lažne objave.
Ovoga puta na meti se našao nekadašnji pobjednik Dore i nesuđeni hrvatski predstavnik na Eurosongu Damir Kedžo. Podsjetimo, Kedžo je pobijedio na Dori 2020. godine s pjesmom ‘Divlji vjetre’, no zbog izbijanja pandemije korona virusa Eurosong se te godine nije održao, a iduće nije išao on kao hrvatski predstavnik nego pobjednica Dore 2021. godine Albina Grčić, koja se ipak nije uspjela plasirati u finale.

Na Facebooku se vrti cijeli niz lažnih objava i intervjua hrvatskog pjevača koji nisu stvarni. U jednoj od njih Kedžo navodno govori o novome zakonu, dok druga primjerice predstavlja lažni tekst objavljen na portalu Index u kojemu Kedžo govori o izmišljenom skandalu i neobjavljenom razgovoru za drugu medijsku kuću (Večernji list i navodni intervju s Nevenom Ciganovićem).

Ništa od toga nije istina. Podsjetimo, na meti prevaranata koji promoviraju ulaganje u kripto valute i pokušavaju doći do osobnih podataka građana ranije su se našli i drugi voditelji HRT-a Tarik Filipović i Aleksandar Stanković, kao i drugi glazbenici poput Vladimira Kočiša Zeca, gitariste nekadašnjih Novih fosila.

Foto: Screenshot

Izmišljeni intervjui kod Mojmire i Ciganovića

U tom slučaju radilo se o izmišljenom razgovoru za Jutarnji list. Očito je bilo kako je riječ o lažnom tekstu, a za one koji na prvi pogled nisu primijetili treba napomeNuti  kako je  po URL-u to bilo očito s obzirom da se ne spominje Jutarnji već stranica. I tada se tvrdilo kako je zbog objave savjeta o bogaćenju navodno prekinuta TV emisija.

Kod voditelja kviza ‘Tko želi biti milijunaš’  u lažnoj objavi izmišljen je sukob Filipovića i RTL-ove voditeljice Mojmire Pastorčić. U izmišljenom intervju za lažnu stranicu Jutarnjeg lista Hanza medije Filipović pod naslovom “Veliki skandal…” je promovirao navodno ulaganje u dionice i kripto valute u inozemstvu te su se u tom kontekstu spominjali i drugi poznati hrvatski voditelji i poduzetnici koji su se navodno također obogatili na taj način.

I tada kao i kod Kedže radi se o lažnom profilu na Facebooku i prevari prilikom ulaganja u kripto valute putem Bitcore platforme. Izmišljeni intervju za Jutarnji list i RTL Filipović nikad nije dao i nije se obogatio ulaganjem putem te platforme, kao što to nisu učinili ni Mate Rimac niti Krešimir Mišak koji su se također spominjali u tim lažnim objavama i videima kojima su zatrpane društvene mreže, naročito Facebook.

Foto: Screenshot

I Milanović na udaru prevaranata

Isto tako, prevaranti objavljuju i umjetno kreirane video snimke političara, koji navodno daju investicijske savjete. U hrvatskom slučaju na meti se našao hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Radi se o snimkama kreiranima umjetnom inteligencijom (AI), gdje je njegov glas prilično vjerno skinut, ali govori nešto usporenije.




Na lažnoj video snimci Milanović građanima “nudi” ulaganje u jednu energetsku tvrtku i veliku mogućnost zarade. Stranica na koju građani kliknu u stvari nudi neovlašteno mogućnost investicijskog ulaganja bez standardne pravne zaštite kakva postoji kada građani investiraju putem hrvatskog tržišta kapitala ili legalnih brokerskih kuća.

Provjera domene na Scam Detectoru rezultirala je ocjenom  6,8 od ukupno 100 bodova, jer više indikatora pokazuje da je sumnjiva i nevjerodostojna, s velikom vjerojatnošću da služi phishingu i spamu, odnosno da je “samo fasada, a ne legitimna investicijska prilika’ za hrvatske građane.

Foto: Screenshot

Radi se, dakle, o jasnom pokušaju prevare i pokušaju dolaska do osobnih i financijskih podataka građana, odnosno korisnika društvenih mreža. Lažne video snimke hrvatskog predsjednika pojavljuju se na Facebooku uglavnom kao plaćeni oglasi izmišljenih profila i vidljivo je da osnivač Facebooka Meta čini nedovoljno kako bi suzbio takve lažne oglase i pokušaje prevare.




Objavljena lažna snimka Zorana Milanovića: On nikome ne savjetuje ulaganje

* Tekst je nastao u okviru projekta “Kako prepoznati govor mržnje, lažne vijesti i prikriveno oglašavanje?”, kojeg je financijski podržala Agencija za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.