Izvor: YouTube

Nedu cijela Juga pamti obnaženu: Izgubila je glavu za našim pjevačem, a on je nije htio ni taknuti

Autor: G.B.

Rijetko koji je umjetnik ostavio trag na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni kakav je ostavio Arsen Dedić i baš će se zato, u spomen na sav njegov opus, 12. i 13. srpnja u Šibeniku održati prvo izdanje glazbenog projekta „Arsen, Čovjek kao ja“. Projekt koji nosi ime po prvom studijskom albumu neprikosnovenog majstora glazbe i riječi danas su, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, predstavili organizatori Ana Radišić, Mislav Donaj i Joško Lokas, a pridružili su im se i gradonačelnik Šibenika Željko Burić te ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Ideja projekta je da kroz 48 sati Arsenov rodni Šibenik u potpunosti diše i pjeva njegove stihove na nekoliko različitih lokacija – od tvrđava Sv. Mihovila i Barone pa do lokacija u gradu kao što su Kuća umjetnosti Arsen, srednjovjekovni vrt Sv. Lovre, Trg Ivana Pavla II (Mala loža), Trg Republike Hrvatske (kod Katedrale sv. Jakova) te ispred krstionice šibenske katedrale.

Program će biti organiziran tako da će se brojna Arsenova djela izvoditi u raznim verzijama – od jazz glazbe preko pop-rock do klasične, ali i uz klapske izvedbe, nastup orkestra, poeziju, a bit će organizirane i izložbe, radionice te drugi programi u kojima će svi Šibenčani i njihovi gosti moći pronaći nešto za sebe. Arsenove pjesme izvodit će brojni domaći i regionalni izvođači među kojima su Matija i Lu Dedić, Gibonni, Matija Cvek, Zoran Predin, Saša Lošić Loša, Mia Dimšić, Natali Dizdar, Ivana Husar Mlinac, BluVinil i mnogi drugi.

FOTO: Damira Kalajzic

Tiha patnja Nede Arnerić

Podsjetimo, Arsen Dedić preminuo je 2015. godine od sepse u KBC-u Zagreb, a njegova supruga, Gabi Novak je nakon njegove smrti ispričala kako joj je suprug uvijek govorio da ako mu se nešto dogodi, da ona mora ići dalje, a najviše zbog zajedničkog sina.

“Da nije bilo dobro, ne bi trajalo toliko dugo. Sve oblike nasilja nas dvoje smo prošli zajedno: i požar u kući, i gubitak prvog djeteta, i što su njoj radili, i što su meni radili… U Gabi sam našao podršku. Baš mi je ovih dana govorila: ‘Kad gledam kroz što si prolazio i prolaziš, ja ću te do kraja svom snagom štititi’”, ispričao je Arsen svojevremeno.

Nije ni Gabi o suprugu govorila samo najbolje: ‘On je bio teška osoba, drzak, samoživ, zločest’




Ipak, ostao je on tiha patnja mnogih dama, a jedna od njih je i pokojna glumica Neda Arnerić. Nede se svi ponajviše sjećaju kao glumice koja snimila najeksplicitnije scene u povijesti jugoslavenske kinematografije. Naime, u filmu “Tko to tamo peva?” iz 1980. godine glumila je mladu. U jednoj sceni vodi ljubav s mladoženjom kojeg je glumio Slavko Štimac. Dok ih ostali likovi promatraju, a jedan od njih kaže legendarnu rečenicu: “I tata bi sine”

Kad je Neda upoznala Arsena, imala je samo 15 godina. Njih su dvoje zajedno glumili u filmu “Višnja na Tašmajdanu”, a glumica se tada zaljubila u poznatog jugoslavenskog glazbenika.

“On je jedan od rijetkih muškaraca u koje sam se zaljubila, a između nas nije bilo ničega, i to samo zato što je njegova umjetnost stajala između nas. Teško mi je pričati o njemu, pogotovo dok slušam kišne kapi. Ne želim biti patetična jer tome nema mjesta u razgovoru o Arsenu”, rekla je Neda Arnerić za srpske medije 2015. godine, neposredno nakon smrti umjetnika.




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.