Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na društvenim mrežama osvanula vijest da je Mate Rimac umro: ‘Morat ću razočarati naciju’

Autor: F.F

U digitalnom dobu, širenje informacija nikada nije bilo lakše niti brže. S nekoliko klikova, bilo tko može pustiti vijest koja može doseći milijune ljudi diljem svijeta. No, s tom nevjerojatnom lakoćom dolazi i tamna strana: širenje lažnih vijesti ili ‘fake news’. Lažne vijesti mogu brzo zavladati popularnim medijima, stvarajući konfuziju i dezinformaciju.

Uz to, pojavljuju se i cijeli ‘fake portali’ čija je jedina svrha privući korisnike da kliknu na njihove linkove, samo da bi ih preusmjerili na druge stranice, često sumnjivih namjera. Ovaj fenomen predstavlja ozbiljan izazov za vjerodostojnost informacija u današnjem digitalnom svijetu.

Upravo takvu situaciju na svojoj koži osjetio je i Mate Rimac, hrvatski poduzetnik te osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Opasnost lažnih vijesti

Naime, na lažnom portalu, odnosno stranici sumnjive namjere, osvanuo je “članak” kako je Mate Rimac poginuo: “Zafrkancija Mate Rimca uživo dovela do tragedije”, stajalo je u objavi na Facebooku. Sve je primijetio Paul Bradbury, inače Britanac koji živi u Hrvatskoj.

Foto: Screenshot/Facebook

“Era lažnih vijesti. Čini se da TCN ima novu liniju u lažnim osmrtnicama, sponzoriranim objavama na Facebooku s više stranica, koje ako kliknete, odvode vas na drugu web stranicu. Prijavljivanje web-mjesta očit je prvi korak, ali mogu se pokrenuti negdje drugdje. Ima li savjeta što napraviti da se ovako nešto zaustavi?”, napisao je Bradbury na svojem Facebook profilu.

Ubrzo se u komentarima javio i sam Mate Rimac te oduševio svojim odgovorom:

Poznata poduzetnica zapjevala usred Zagreba: ‘Dobro je što nije ostvarena’




“Morat ću razočarati naciju. Još sam uvijek živ. Žao mi je”, napisao je Rimac i u kratkom roku skupio veliki broj lajkova na svoj komentar.

Inače, Britanac Paul Bradbury već više od 20 godina boravi u Hrvatskoj. Na svom YouTube kanalu dugi niz godina dijeli priče o životu u Lijepoj Našoj, znamenitostima, atrakcijama, poznatim Hrvatima, izumima, hrani, piću i mnogim drugim temama povezanim s Hrvatskom. Često na društvenim mrežama objavljuje razne priče i Hrvatske.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.