Foto: Igor Kralj/PIXSELL

MISTERIJ ZVAN JANICA KOSTELIĆ: Nikad nije otkrila ime oca svog djeteta, kao ni pravi razlog odlaska u mirovinu!

Autor: Š. P.

Janica Kostelić, jedna od najuspješnijih sportašica u povijesti Hrvatske, žena koja je Hrvate zaljubila u skijanje te osoba koja je, unatoč velikom interesu, od javnosti maestralno skarila svoj privatni život, danas slavi 40. rođendan.

Njezina životna priča ona je o odricanju, čeličnoj volji, upornosti, pa i jednostavnosti, a njezini su uspjesi, možemo slobodno reći, inspirirali generacije mladih sportaša, pokazujući svima da u vremenu korupcije, krađe i svakojakih ‘uspjeha’ onaj pravi, istinski, zarađeni – nema premca.

Janica je rođena 5. siječnja 1982. godine u Zagrebu u pravoj sportskoj obitelji – otac Ante Kostelić bio je trener te umirovljeni sportaš, a majka Marica nekadašnja igračica rukometa. Tri godine ranije obitelj je dobila prvu prinovu, Janičina sina Ivicu.

Prema priči njezinih roditelja, imala je samo tri godine kada je po prvi puta stala na skije, ali kako je stalno padala i ometala drugu djecu, njena majka Marica je mislila kako Janica neće nikada naučiti skijati i kako bi možda bilo najbolje da odustane.

S ozbiljnijim treninzima započela je kao desetogodišnjakinja u klubu SK Zagreb, a nakon godina treniranja i odricanja, na red su došle i FIS utrke. “Janica je prvu pobjedu osvojila u devetoj utrci. U superveleslalomskoj utrci startala je kao 83., a završila na prvom mjestu. Bio je to pravi podvig”, stoji u njezinoj biografiji.

Već i ptice na granama znaju da je podvizima tu bio tek početak. Unatoč skromnijim uvjetima od natjecateljica iz ‘skijaških velesila’, Janica je u narednim godinama osvojila sve što se osvojiti moglo, među ostalim i četiri olimpijske zlatne medalje i dvije srebrne, čime je postala najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara.

 




View this post on Instagram

 

A post shared by Janica Kostelic Fans (@janicakostelicfans)




Svjetski kup je, pak, osvojila 2001., 2003. i 2006. godine. “Dana 15. siječnja 2006. Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni”, stoji u njezinoj biografiji.

U travnju 2007. godine najavila je da se zbog brojnih ozljeda povlači iz natjecateljskog skijanja.

“Ozljede su bila tek jedna mala stavka u odluci da prekinem. Nije to bio glavni razlog… Zapravo – nema glavnog razloga. Nije samo jedna stvar”, misteriozno je 2015. godine izjavila za Jutarnji list.

“Osvojila sam ono što sam željela, čemu sam težila. Odluka nije bila teška. Počela sam se baviti skijanjem tek s 10 godina. Ivica je skijao već kao klinac. Ja ne. Igrala sam rukomet, što je sport mojih roditelja. Skijanje me uopće nije interesiralo. Mama i tata su rekli: idemo na skijanje, ja sam rekla: joj ne, pustite me, tam mi je zima… Htjela sam igrati tenis, plesati balet… Bilo što drugo, ali ne skijanje”, otkrila je svojedobno.

Facebook: Snow Queen Trophy/KL-Photo

Godine 2016. nakratko se bacila u političke vode, postavši pomoćnicom ministra Predraga Šustara u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa. Kasnije te godine imenovana je prvom državnom tajnicom odbora za šport, a 2019. godine je potpuno napustila politiku, i to nakon kritika na njezin rad, kao i uvreda koje je ‘popila’ na trajektu iz Splita za Supetar, kad ju je 12 mladića verbalno napalo.

Nakon svega toga, odlučila se realizirati kao majka – 1. siječnja 2019. godine u zagrebačkoj Petrovoj bolnici je rodila sina Oskara. Do dana današnjeg javnost nije obavijestila tko je otac, a na pitanje kako se snalazi u majčinstvu, jednom je prilikom dobacila tek: “Super”!

Na samom kraju svoje skijaške karijere, bila je u vezi s Borisom Ivančićem iz Crikvenice te se preselila u Rijeku i otvorila kozmetički salon. Ipak, ljubav nije potrajala, o čemu je Janica svojedobno izjavila: “Razišli smo se. To se pravno veli – zbog nepomirljivih razlika”.

Zatim je nešto manje od dvije godine hodala s Nijemcem Danielom Haimerlom. O svojim vezama u medijima nikad nije govorila.

“Ne fali mi uzbuđenja. Bacam se iz aviona… Nađem nešto što me uzbuđuje. Ronim s morskim psima. Surfam”, izjavila je nekoliko godina nakon odlaska u skijašku mirovinu.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.