Foto: Facebook/Dobro jutro, Hrvatska

Mirko Fodor otkrio recept za najbolji grah: Meštar mu odmah smislio urnebesni nadimak

Autor: T.Š.

Povodom Međunarodnog praznika rada diljem Hrvatske se u brojnim mjestima tradicionalno kuha grah, a ekipa Dobro jutro, Hrvatska provjerila je atmosferu u Maksimiru, gdje se tradicionalno organizira proslava Praznika rada, uz bogati program.

Osim graha, posjetitelji Maksimira moći će uživati u ukusnim štruklima, a voditelj Mirko Fodor, koji je ovaj put završio na terenu, pitao je građane kakav grah vole. Neki su rekli da vole bez zaprške, drugi su otkrili kakve začine vole, a kada ga je iz studija voditelj Davor Meštrović Meštar za kraj upitao Fodora kakav grah je najbolji grah, voditelj je imao spreman odgovor.

“Najbolji grah je onaj koji se kuha u velikom kazanu, odnosno velikom loncu od lijevanog željeza”, pojasnio je Fodor, što je posebno nasmijalo Meštra koji je nabacio šalu. ‘Mirko Kazančija‘, nazvao je svog kolegu Meštar te se slatko nasmijao s kolegicom Majom Ciglenečki. No, šalu na stranu, mnogi će reći kako je tajna sjajnog graha upravo kuhanje u kazanu i na laganoj vatri.

Na praznik rada kako drugačije nego radno?
.
#televizija #dobrojutro #hrvatska #emisija

Objavljuje Dobro jutro, HrvatskaUtorak, 30. travnja 2024.

Vojnički grah

Mnogi su pokušali pripremiti pravi vojnički grah, a taj se sprema isključivo na velike količine. No, pravi recept za ovo jelo nije baš lako nabaviti, ali smo pronašli recept koji bi vas mogao oduševiti.

Sastojci:




700 g suhog graha
700 g domaće slanine
velika mrkva
dvije velike glavice luka
tri žlice pirea od rajčice
sol, papar i začini po guštu
lovorov list
feferon
300 g usitnjene govedine
100 g svinjske masti
tri žlice brašna
tri žlice crvene paprike
tri češnja češnjaka

Priprema:

Grah i suho meso dobro je namočiti prije pripreme, i to najbolje uvečer prije dana kada ga namjeravate pripremati. Takav preko noći namočen grah kratko prokuhajte, procijedite i nadolijte po mogućnosti s oko dvije litre tople vode. Suho meso dobro je prije namočiti i prokuhati te dodati grahu, kožicu od slanine ne treba bacati i ona je sastojak graha kojega valja prodinstati dok se sitno narezana govedina dodaje naknadno. Dodajte svojem grahu povrće i začine te kuhajte dok voda ne pobijeli, a potom mu dodajte pire od rajčice. Tada je vaš grah kuhan.




Reporter se obrecnuo na Zlatu Muck u javljanju uživo: ‘Nije mi baš neki’

Za zapršku na masti kratko popržite brašno, crvenu papriku i češnjak. Podlijte hladnom vodom i ulijte u lonac. Dodajte lovor i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.