Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Male sive napasti zagorčavaju život mještanima: ‘Otvoriš vrata, on čeka, uđe u kuću’

Autor: F.F

Na otoku Čiovu primijećena je neobično velika prisutnost zrikavaca. Mještani su zbunjeni i ne znaju kako se nositi s ovim problemom jer ih zrikavci napadaju i bodu. Stručnjaci objašnjavaju da se radi o normalnoj i povremenoj pojavi te nema razloga za paniku.

Mali sivi “neprijatelji” uznemirili su život stanovnika Čiova, pojavljujući se posvuda. Mnogi stanovnici tvrde da ovako nešto nisu nikada vidjeli te kako su male “napasti” poprilično – velik problem , prenosi HRT.

“Jako ih je puno, baš najezda. Onako, na skupine, po sto na jednom mjestu i skaču prema vama i od vas i onda poslije krenu letjeti pa se zabijaju u vas. Strašno”, rekla je Željka Zovko.

Foto: Unsplash

Najezda zrikavaca

“Otvoriš vrata, on čeka, uđe u kuću! Imamo mreže na vratima, a onda udaraju u mreže, ogromni su bili, ogromni. Katastrofa”, veli Snježna Mijać iz Žednog.

No, stručnjaci su otkrili kako se ne radi o najezdi kukaca, nego naglom porastu populacije. Također, tvrde kako to nije ništa neobično za ovo doba godine.

“Zbog trenutnih temperatura, zbog režima padalina i slično, više jaja se izlegne nego inače. Tako recimo, prošle godine smo imali sličnu situaciju da je ove vrste bilo više”, pojasnio je Niko Kasalo, ortopterolog i asistent na Institutu Ruđer Bošković.

‘Najsretniji čovjek na svijetu’ ima djetelinu s nevjerojatnim brojem listova




Zanimljivo rješenje

Problem za stanovnike Čiova je što uništavaju vrtove, usprkos tome što su primarno mesožderi. Ipak, kada je potrebno pojest će što god je pred njima: “Jedu tikvice, jagode, male sadnice, dok rajčice i luk ne jedu”, kaže Damir Mišetić, stanovnik Žednog.

Zrikavcima je životni vijek na Čiovu bio još kraći jer su ubrzo postali plijen: “Bilo je stotine galebova, koji su ih lovili. Kad sam to primijetio, pustio sam svoje kokoši,” kaže Mišetić.




Zrikavci su se premjestili u niže dijelove otoka, skrivajući se u suhoj travi. Iako nisu opasni, mogu biti neugodni ako ih dirate: “Nisu otrovni niti agresivni, ali mogu ugristi ako ih se dira. Njihovi ugrizi mogu biti bolni zbog velikih čeljusti,” objašnjava Kasalo.

Ako ljeta nastave biti ovako topla, veliki broj zrikavaca na jednom području postat će uobičajena, ali prolazna pojava.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.