Foto: Guliver Image/AP Photo/Wilfredo Lee

Sudjelovao u tajnoj operaciji i prevario smrt: Evo zašto cijeli svijet priča o ovom čovjeku

Autor: T.Š.

U četvrtak je obilježena osamdeseta godišnjica Dana-D, savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6.lipnja 1944. godine, koje je utrlo put prema konačnoj pobjedi nad nacizmom. Mnogi koji su sudjelovali u iskrcavanju na neku od normandijskih plaža, danas više nisu živi, dok su rijetki oni koji i danas mogu svjedočiti onome što su proživjeli.

Jedan od njih je stogodišnji Amerikanac Harold Terens, koji nije direktno sudjelovao u iskrcavanju u Normandiji nego je u Francusku stigao 12 dana kasnije, dobrovoljno se prijavivši za akciju prebacivanja zarobljenih njemačkih vojnika i oslobođenih Amerikanaca u Englesku.

Nedugo nakon što je Harold napunio 18 godina, Japan je bombardirao Pearl Harbor i on se, kao i mnogi mladi Amerikanci, prijavio u službu domovini, a do 20. godine postao je stručnjak za Morseov kod te je stigao u Englesku gdje je služio u eskadrili borbenih zrakoplova i bio odgovoran za njihovu komunikaciju.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Wilfredo Lee

Njegova je postrojba izgubila polovicu od svojih 60 zrakoplova tijekom operacije u Normandiji, a nedugo nakon toga Harold je sudjelovao i u tajnoj operaciji u Ukrajini iz koje je jedva izvukao živu glavu. Nakon povratka u Englesku, još jednom je prevario smrt.

Kad mu je vlasnica puba odbila poslužiti još jedno piće jer je već bilo vrijeme za zatvaranje, on je samo slegnuo ramenima i otišao. Nije odmaknuo niti stotinjak metara, a njemačka raketa pogodila je pub i u potpunosti ga razorila. Njegova je vojna služba završila 1945. godine, ali je zato život postao poprilično turbulentan i lijep.

Naime, na obilježavanje godišnjice iskrcavanja u Normandiji došao je sa 96-godišnjim zaručnicom Jeanne Swerlin. Par se planira vjenčati dva dana nakon proslave Dana-D, u francuskom gradiću nedaleko mjesta gdje je bio u akciji tijekom Drugog svjetskog rata.




Vjenčat će ih gradonačelnik Carentan-les-Maraisa, grada koji je bio poprište žestokih borbi s njemačkim Wehrmachtom nakon što su se američke trupe iskrcale u Normandiji. Nakon vjenčanja u gradu će se održati parada, a gradska uprava je od Harolda tražila njegovu fotografiju iz ratnog vremena, koja će biti otisnuta na razglednicama što će se dijeliti tijekom parade. Na vjenčanju para bit će 38 članova obitelji i prijatelja sretnog para.

Nakon povratka u domovinu nakon Drugog svjetskog rata, Harold se oženio Thelmom 1948. godine u New Yorku, a ona je preminula je 2018. nakon 70 godina braka. Imali su dvije kćeri i sina, a iz New Yorka su se preselili na Floridu 2006. godine. Harold, koji je rođen u Bronxu, bivši je potpredsjednik britanskog konglomerata za distribuciju piva, cigareta i drugih roba, a ima osmero unučadi i desetero praunučadi.

Jeanne Swerlin, rođena u Brooklynu, ima dvije kćeri i sina, dva braka iza sebe i četvero unučadi te sedmero praunučadi. Živjela je u Boca Ratonu na Floridi sa zaručnikom Solom Katzom 25 godina do njegove smrti 2019. godine.




Kralj Charles održao prvi javni govor nakon dijagnoze: Zaplakala je čak i kraljica

Katzova kći Joanne Schosheim upoznala je Jeanne s Haroldom 2021. godine kad su njezina djeca bila u kampu s Haroldovom unučadi. Njihov prvi susret nije prošao baš dobro, jer je Harold bio sramežljiv. “Bio sam u braku 70 godina i moja supruga je umrla. Tri i pol godine nisam nikoga pogledao, nisam tražio novu ljubav”, ispričao je Harold, koji je na nagovor prijatelja pozvao Jeanne na novi sastanak u restoranu Seasons 52 u Boca Ratonu i tada je među njima zaiskrilo.

“Naručili smo, ali nisam mogao jesti. Osjećao sam kao da ću eksplodirati iznutra. Bilo je to najromantičnije, najuzbudljivije vrijeme u mom životu”, rekao je Harold, dok je Jeanne priznala da se na tom susretu zaljubila.

“Nikad ni prema kome nisam imala takve osjećaje. Smijali smo se cijelo vrijeme. Doživjeti tako nešto u ovim godinama, mislim, stvarno”, rekla je Jeanne, koja za svog zaručnika kaže da mu je jedna od niza dobrih osobina to što se sjajno ljubi.

Par će u Francuskoj na medenom mjesecu provesti dva tjedna, a nakon vjenčanja vraćaju se na Floridu. Za svoju buduću suprugu Harold kaže da obasjava njegov život, čini sve prekrasnim, a život vrijednim življenja.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.