Vanesa Pandzic / CROPIX/Ilustracija

U Hrvatskoj se ljeti ponavlja isti fenomen, nekima je prekipjelo: ‘Sad ću vam sve reći’

Autor: T.Š.

Planiranje godišnjeg odmora često može biti izazovan zadatak, pogotovo kada se uzmu u obzir različite obiteljske obveze, osobne preferencije i radni rasporedi. Pitanje kako zaposlenici biraju termine za godišnji odmor te jesu li spremni dati prednost kolegama s obitelji ili partnerima često izaziva rasprave unutar radnih kolektiva. Ova tema postala je posebno aktualna zahvaljujući raspravi na Redditu, gdje korisnici dijele svoja iskustva i stavove o tome trebaju li samci popustiti prilikom odabira datuma za godišnji odmor kako bi omogućili svojim kolegama s obiteljima da odmore provedu zajedno.

Naime, korisnici Reddita priznali su da su često izlazili ususret svojim kolegama s djecom i partnerima, prepuštajući im termine za odmor u najpoželjnijim ljetnim mjesecima. Motivacija za ovaj ustupak obično je razumijevanje važnosti zajedničkog obiteljskog vremena, posebno kada se uzme u obzir da roditelji često planiraju odmor u skladu sa školskim praznicima svoje djece ili kolektivnim odmorima svojih bračnih polovica. No, s druge strane, pojavljuju se i frustracije među samcima koji se osjećaju zanemareno i sebično percipirano kada izraze želju za godišnjim odmorom u vrhuncu sezone.

“Godišnji odmor – ako ste solo, dajete li prednost odabira datuma kolegama s obitelji/partnerima?” upitala je korisnica reddita uz opis situacije: “Evo, osobno me zanima navedeno pitanje. Na svakom poslu do sad su me kolegice molile da im izađem ususret što se tiče perioda za godišnji odmor jer njihove bračne polovice/ozbiljni partneri imaju kolektivni usred ljeta. Svaki put izađem ususret jer znam kako bi meni bilo da imam muža i djecu i da se mogu odmoriti na miru i proći negdje s obitelji samo par puta godišnje”, opisala je žena pa iznenadila nastavkom priče.

Foto: Pixabay

“Ne trebaš biti dežurna budala”

“S druge strane kad sam rekla da bi ja htjela jednom u životu otići na godišnji kad su najveće sparine i vrućine i odmoriti negdje, a ne umirati na poslu gdje nema klime, došlo je do velikih tenzija gdje ja ispadam sebična jer mislim samo na sebe i što će meni godišnji usred ljeta ako ne želim ić’ na more. Popustila sam i ovaj put, ali svakako tijekom zime nema popuštanja i nek’ se svi kolektivno najedu go*ana””, poručila je.

Reditovci su se u većini složili s njenim razmišljanjem. Mnogi su istaknuli kako nemaju problema izaći ususret drugim kolegama, ali da za sve mora postojati neka granica.

“Popustila bih jednom, ne bih sigurno svaki put. Sad su oni “bitniji” jer imaju obitelj, djecu? A ti si solo pa nisi bitna? Ili reci da imaš dečka pa nek si misle”, “Ok je nekad izaći ususret ali ne trebaš biti dežurna budala samo zato kaj drugi imaju djecu i/ili partnera”, “Ne, jer kod nas vrijedi pravilo, ‘ko se prvi zapiše, njegovo! Tri godine zaredom sam išao u devetom mjesecu na godišnji jer sam se prilagođavao, ove godine sam se zapisao prva dva tjedna u sedmom mjesecu. A tako ću i ubuduće”, komentirali su reditovci, a žena koja je pokrenula raspravu dobila je i zanimljiv savjet.

Zaljubljen u prijatelja iz teretane, traži savjet: ‘Pretpostavljam da želi nešto od mene’




“Sad ću ti reći najvažniju lekciju koju sam ikada naučila u životu: ako ljudima stalno budeš izlazila u susret oko bilo čega, čak i nečega što ti nije problem kao što tebi nije bio taj godišnji jer ionako ne ideš na more, neće ti biti zahvalni nego će se početi osjećati kao da im ti to duguješ i da oni imaju više prava na godišnji usred ljeta od tebe. Ja kad god me netko pita da mu ustupim, a mene ništa ne košta, izmislim neki žnj razlog zašto mi je to problem, ali kažem da ću im usprkos tom razlogu ustupiti taj jedan put. S takvim stavom dobijem 100x više zahvalnosti i poštovanja i vraćanja usluge nego prije kad bi ustupila 10 puta zaredom jer “mene ništa ne kosta, a njima znači bla bla”. Ako im je toliko do ljetnog godišnjeg nek’ se zaposle u školi, njihov godišnji nije tvoj problem”, smatra jedna reditovka.




Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.