Foto: Grad Samobor

Zbog otkrića prekinuti radovi u samoborskoj vili: ‘Ovakvu situaciju nismo mogli predvidjeti’

Autor: T.Š.

Godinama su se Samoborci pitali što će biti s predivnom, ali zapuštenom vilom Allnoch, koja se nalazi u blizini glavnog samoborskog trga. Ista je bila na popisu imovine grada namijenjenoj prodaji, no kada je gradonačelnica Petra Škrobot preuzela vlast, odlučila je stopirati takvu odluku, a ubrzo se krenulo u renovaciju vile kojom bi Samobor trebao dobiti predivan muzejski prostor. Nažalost, iako su radovi bili u punom jeku, ne ide sve po planovima, a u ovom trenutku radovi su stopirani.

Podsjetimo, uoči samih početka radova pronađene su bombe koje su se godinama nalazile unutar objekta, a zahvaljujući pirotehničarima moglo se nastaviti s konstruktivnom obnovom bisera grada.

No, sada su radovi stopirani i to zbog neočekivanih stanovnika iz potkrovlja. Planove obnove poremetila je kolonija šišmiša pronađena u potkrovlju vile, a koliko su se stvari zakomplicirale, otkriva objava Grada Samobora.

Restauracija Vile Allnoch naišla je na neočekivane poteškoće zbog posebnih stanara – kolonije šišmiša, koja se nastanila…

Objavljuje Radio SamoborPonedjeljak, 1. srpnja 2024.

“Ovakvu situaciju nismo mogli predvidjeti”

Naime, kako su sve vrste šišmiša u Hrvatskoj strogo zaštićene i zabranjeno ih je hvatati ili ubijati, namjerno uznemiravati, namjerno uništiti, oštetiti ili uklanjati njihova legla, te oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, tako je i struka zaustavila obnovu unutar vile u kojoj se nalaze šišmiši.

Kolonija šišmiša primijećena je još u svibnju, a nakon stručnog uviđaja koji je provelo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, Grad Samobor bio je Zahtjev za izuzeće od zabranjenih radnji nad strogo zaštićenim vrstama šišmiša Upravi za zaštitu prirode Ministarstva. Uslijed toga, grad je dobio zabranu izvođenja bučnih radova ispod kolonije šišmiša sve do 1. rujna.




Gradonačelnica Petra Škrobot istaknula je kako Grad Samobor poduzima sve potrebne mjere kako bi se očuvalo stanište šišmiša. “Nije nam drago što će se radovi prolongirati, no ovakvu situaciju nismo mogli predvidjeti te ćemo se prilagoditi i poduzeti sve potrebne mjere kako bismo zaštitili šišmiše nadajući se da se radovi neće previše oduljiti. Prisustvo šišmiša u tavanskom prostoru Vile Allnoch predstavlja jedinstveni izazov za sve nas. Prioritet nam je zaštititi ove zaštićene vrste, koje su ključni dio našeg ekosustava. Mi kao grad moramo poštivati propise koji osiguravaju njihovu sigurnost i dobrobit. Stoga smo odmah poduzeli potrebne korake kako bismo se uskladili s preporukama i pravilima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. Naša je dužnost osigurati da svi radovi koji se provode u Vili Allnoch budu u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. Kroz ovaj proces, nastojat ćemo uskladiti potrebe konzervacije s našim planovima za obnovu vile. Osim zaštite šišmiša, ova situacija nam pruža priliku da podignemo svijest o važnosti očuvanja prirodnih staništa. Vila Allnoch nije samo povijesna građevina; ona sada postaje dom jednoj od najvažnijih ekoloških priča našeg grada. U međuvremenu, nastavit ćemo pažljivo planirati i koordinirati radove kako bismo minimizirali kašnjenja i nastavili s našim projektom čim to bude moguće. Na kraju, vjerujem da će Vila Allnoch nakon obnove postati ne samo dragulj naše kulturne baštine, već i primjer harmonije između čovjeka i prirode”, istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Oživljava se zapuštena vila u blizini Zagreba: U njoj su pronašli bombe, ali sada se mijenja sve




Dozvoljen ulaz istraživačima šišmiša i djelatnicima nadležnih javnih ustanova

Trenutno su svi radovi na tavanu objekta završeni i preostaju samo unutarnji radovi, pojasnili su iz Grada. Kako bi se zaštitilo stanište šišmiša i mladih jedinki, potrebno je poduzeti niz mjera kao što su: praćenje temperature i relativne vlage zraka u skloništu koje je neophodno kako bi se osigurali optimalni uvjeti za šišmiše, postavljanje neobrađenih drvenih greda kako bi se proširilo sklonište za šišmiše, ograničiti ventilaciju tako da se ne postavljaju uređaji koji emitiraju ultrazvuk u rasponu do 200 kHz, prozori na tavanskom dijelu tornjića moraju biti otvoren tijekom cijele godine kako bi šišmiši mogli nesmetano ulaziti i izlaziti.

Pri zaštiti drvenih greda u skloništu ne smiju se koristiti sredstva koja su otrovna za toplokrvne životinje, rasvjeta se mora prilagoditi tako da ne ometa šišmiše, a dekorativna rasvjeta se neće ni postavljati. Vegetaciju u okolici vile potrebno je očuvati. Prilikom održavanja vegetacije, u krugu od 3 km ne smiju se koristiti sredstva za zaštitu bilja.

Zbog osiguranja posebnih uvjeta za očuvanje skloništa šišmiša do 1. rujna, ulazak u sklonište je dozvoljen samo istraživačima šišmiša i djelatnicima nadležnih javnih ustanova. Sve ove mjere imaju za cilj zaštititi stanište šišmiša i osigurati da se restauracija Vile Allnoch može nastaviti bez ugrožavanja njihovog prirodnog okruženja.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.