Putujuća izložba koju je vidjelo više od 250 000 ljudi od Bangkoka do Reykjavika dolazi na riječi Korzo

Autor: M.T.

Nastala prema koncepciji dizajnera i ilustratora svjetskog glasa Mirka Ilića, u Rijeku stiže putujuća izložba plakata u okviru edukativnog kulturno-umjetničkog projekta Tolerancija.

Odabrani plakati na temu tolerancije, čiji autori potječu iz raznih dijelova svijeta, bit će od 16. do 23. ožujka postavljeni na panelima na Korzu.

Ilićevim riječima, „ideja ovog programa je doprinijeti pokretanju razgovora o uključivosti, koji može počivati samo na temeljima tolerancije – i širiti poštovanje u svijetu koji je sve više razdijeljen kada je riječ o rasi, religiji, seksualnosti i nacionalnom podrijetlu. U plakatima koji su naizmjenično razigrani i ozbiljni, iznenađujući i originalni, projekt Tolerancija koristi jedinstvenu snagu dizajna da nas podsjeti na ono što nam je svima zajedničko i što je potrebno da se premosti jaz među ljudima.“

Plakati su na izložbama diljem svijeta većinom izloženi na otvorenom prostoru, s idejom što veće dostupnosti običnom prolazniku i onim ljudima koji nemaju običaj često posjećivati galerije. Putujuću izložbu je dosad vidjelo više od 250 000 ljudi, pri čemu je samo u 2020. godini predstavljena u dvadesetak gradova – od Bangkoka do Reykjavika – među kojima su se našli i hrvatski gradovi Zagreb, Split i Sisak.

Od domaćih dizajnera, na riječkoj će izložbi biti predstavljeni plakati Dejana Kršića, Borisa Bućana, Roberta Čanaka, Borisa Ljubičića i Svena Sorića.

Izložbu organiziraju udruga Drugo more i međunarodna organizacija Tolerance Project Inc., uz potporu Grada Rijeke i Zaklade “Kultura nova”.

Na dan otvorenja, Mirko Ilić će videovezom iz New Yorka održati online predavanje Dizajn s desna nalijevo koje će se s početkom u 18 sati moći uživo pratiti putem Facebook stranice Drugog mora.




Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.